AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Sinop Milletvekili Nazım Maviş, AK Parti grubu adına olağanüstü hal kapsamında bazı kurum ve kuruluşlara ilişkin düzenleme yapılması ile ilgili TBMM’de söz aldı. Konuşmasına 15 Temmuz Darbe girişiminde Türkiye Büyük Millet Meclisine yapılan saldırı anında yaşananları hatırlatarak başlayan AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, darbe teşebbüsü ardından alınan olağan üstü hal kararını değerlendirdi. Maviş; “15 Temmuzda hepimizin bildiği ve yakinen yaşadığı hain bir darbe girişimine hep birlikte tanık olduk; tarihimizde yaşanmamış bir ihanetle karşı karşıya kaldık. Gazi Meclisimize, yüce milletimizin egemenliğinin tecelligâhına bomba yağdırılmasına Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında bulunan milletvekilleri olarak hep birlikte maruz kaldık. Rabb'ime şükürler olsun ki Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokağa dökülen yüce milletimizin kahramanca duruşu bu hain darbe girişimini bertaraf etmiş oldu. Ancak atlattığımız bu büyük tehlike sonrasında yapılması gereken ve atılması gereken adımlar vardı. Devlet içinde yapılanan bu örgütün bütünüyle temizlenmesi, içinde bulunduğumuz durumun hızlı ve etkili bir şekilde düzeltilmesi için olağanüstü hâl ilan edildi” dedi. 

BU KARARLARIN ALINMASINDA 2 TEMEL AMAÇ VAR
Hain darbe girişimi ardından yapılması gerekenin yapıldığının altını çizen AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, olağanüstü hâl kararı ve çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle iki temel hususun amaçlandığını belirtti. Maviş; “İlk olarak, FETÖ terör örgütüyle daha güçlü, daha hızlı ve daha etkin bir mücadele amaçlanmaktadır. İkinci olarak, demokrasimizi teminat altına almak ve askeri darbe ihtimallerinin önünü kesin bir şekilde kesmek hedeflenmektedir” diye konuştu.

Türkiye’nin önceki yıllarda da darbe girişimleri ile karşı karşıya kaldığını hatırlatan AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Türkiye'de darbeyi üreten bir yapısal sorunun olduğunu ve ortaya konulan kanun hükmünde kararnamelerle bu yapısal sorunun çözülmeye çalışıldığını söyledi. Maviş; “Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar ülkemiz demokrasisi birçok kere darbe ve müdahalelerle karşı karşıya kalmıştır. Yetkisini ve meşruiyetini halktan alan siyasetçilerin önü sürekli olarak meşruiyeti kendinden menkul gören vesayetçi odaklar tarafından kesilmiştir. Silahlı Kuvvetler içinde yuvalanan cuntalar siyasi hayata müdahaleyi meşru görmüşler ve demokrasimize darbe vurmuşlardır. Ülkemizde gerçekleştirilen her darbe vesayeti tahkim etmek istemiştir. Darbe sonrası yapılan anayasal ve yasal değişikliklerle demokrasi zapturapt altına alınmak istenmiştir. 1960 darbesinden sonra, 1961 Anayasası'yla, 1924 Anayasası'nda Millî Savunma Bakanına bağlı olan Genelkurmay Başkanı Başbakana bağlanmış, Millî Güvenlik Kuruluyla ilgili düzenlemeler yapılmıştır. 1971, 1973 anayasal düzenlemelerle Millî Güvenlik Kurulunun yetkileri artırılmış, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Sayıştay denetimi dışarısına çıkarılması sağlanmış, askerî yüksek idare mahkemesinin kurulması sağlanmıştır. 1982 Anayasası'yla YAŞ kararlarının yargı denetiminin dışına çıkarılması, Genelkurmay Başkanlığının YÖK'e üye ataması gibi her darbe teşebbüsünün ardından vesayet tahkim edilmeye çalışılmıştır. Bu örneklerle de görüldüğü gibi, her darbe teşebbüsü sivil siyasetin üstünde vesayeti tahkim etmek isteyen yasal ve anayasal düzenlemeleri yapmaya çalışmıştır.
1960'tan bugüne kadar; 1960'ta, 1971'de, 1980'de, 28 Şubatta, 27 Nisanda ve 15 Temmuzda yapılan darbeler Türkiye'de darbeyi üreten bir yapısal sorunun olduğunu bize çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Dolayısıyla ortaya konulan kanun hükmünde kararnamelerle bu yapısal sorun çözülmeye ve FETÖ terör örgütüyle birlikte bütün terör örgütlerinin devletin içerisindeki yuvalanmaları engellenmeye çalışılmıştır” dedi. 

DARBEYİ BİR FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜYORUZ
Yaşanan 15 Temmuz Darbe girişimini, Türkiye’yi daha demokratik bir ülke haline getirebilmek için bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, olağanüstü hâl kararlarıyla ve kanun hükmünde kararnamelerle darbeye zemin hazırlayan bu kurumsal yapı tasfiye etmeye çalıştıklarını söyledi. Maviş; “Bakın, bugün, evet, darbeyi bir fırsata dönüştürüyoruz, darbeyi bu ülkeyi daha demokratikleştirmek için bir fırsata dönüştürüyoruz. Yıllardır bu ülkede asker-sivil ilişkisini eleştiriyoruz; yıllardır bu ülkede, 1960'dan bugüne kadar darbeleri eleştiriyoruz, darbelere zemin hazırlayan sistemi eleştiriyoruz. İşte bugün, olağanüstü hâl kararlarıyla ve kanun hükmünde kararnamelerle darbeye zemin hazırlayan bu kurumsal yapı tasfiye edilmeye çalışılmaktadır. O açıdan, Türkiye'nin milletiyle beraber Parlamentodaki milletvekilleriyle beraber bu ülkenin kahraman Cumhurbaşkanını takdir etme hakkı ve zorunluluğu vardır” diye konuştu. 
 
Editör: Vitrin Haber