Vitrinhaber'e açıklamalarda bulunan İYİ Parti Sinop İl Başkanı Yılmaz Şanlan, Boyabat'ın Türkiye'deki tuğla üretiminin en önemli merkezlerinden olduğunu belirterek, sektörün ilçe ekonomisini de ayakta tuttuğunu dile getirdi. 
Yaşanan son zamlarla birlikte tuğla fabrikalarının maliyetlerinin de giderek arttığına vurgu yapan Yılmaz Şanlan, sürecin devam etmesi halinde fabrikaların kapanması ve birçok kişinin işsiz kalabileceği uyarısında bulundu. 

TUĞLA SEKTÖRÜ İLÇEYİ AYAKTA TUTUYOR
Boyabat'ta 2021 yılında 26 adet tuğla fabrikasının üretim yaptığını kaydeden Başkan Yılmaz Şanlan: "Boyabat İlçemizdeki Tuğla üreticilerimizin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdık. Sinop’un Boyabat ilçesinin 2020 yılı sonu itibari ile nüfusu toplam 44 bin 443 kişidir. Otuz beş yıl önce 1985 yılında Boyabat'ın nüfusu köyleriyle beraber 60 bin 470 kişiydi. Bu durum Boyabat'tan dışarıya büyük bir göç olduğunun en büyük delilidir. Boyabat’ın nüfusunun daha da düşmemesinin en önemli sebebi ise Boyabat’ı bugüne kadar her konuda ayakta tutan tuğla sektörüdür.
Bugün Boyabat ilçesi, ülkemizin en önemli tuğla üretim merkezlerinden biridir, Boyabat ilçesi ülkemizin tuğla ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşılamaktadır. Bu nedenle tuğla sektörü Boyabat'ın ekonomisini, daha gerçekçisi Boyabat'ı ayakta tutan en önemli unsurdur. 

FABRİKALARIMIZIN CİDDİ SORUNLARI VAR
Ülkemizin birçok alanında olduğu gibi, Boyabat ilçemizdeki tuğla fabrikalarının da ciddi sorunları bulunmaktadır. Özellikle son günlerde, sağanak gibi üst üste gelen zamlar tuğla fabrikalarının maliyetlerini artırmakta ve belini bükmektedir.
Ülkemizde motorine yapılan fahiş zamlar sonrası nakliye ücreti problemleri Rize’den İstanbul’a kadar tuğla sevk eden Boyabat’ta ki tuğla fabrikalarını çok ciddi şekilde zorlamaktadır.
Tuğla üretiminde kullanılan kömür fiyatlarının durmadan yükselmesi de tuğlanın maliyetini artırmakta, kömür fiyatlarının anlamsız zamlanması tuğla fabrikalarını kara kara düşündürmektedir.
Tuğla sektöründe üretimin can damarı olan kalifiye usta ve işçi bulunamaması çok önemli diğer bir sorundur.
Tuğla yapımında kullanılan toprak, anlamsız bir biçimde maden kabul edilmekte, bu toprağı kullanabilmek için alınmak zorunda olan maden ruhsatı harçlarının yüksekliği nedeniyle tuğla fabrikaları sıkıntılı bir süreçten geçmektedir. 

TUĞLA FABRİKALARINDA 2500 İŞÇİ ÇALIŞIYOR
Boyabat'ta 2021 yılında 26 adet tuğla fabrikası üretim yapmaktadır. Bu fabrikalarda toplam 2 bin 500 civarında işçi çalışmaktadır. Bu işçilerin dört kişilik çekirdek aile olduğunu var sayarsak işçi ailesi olarak yaklaşık 10 bin kişi geçimini sağlamaktadır. Yukarıda saydığımız olumsuzluklar böyle devam ederse üretim yapamaz duruma gelen tuğla fabrikaları kapamak zorunda kalacaktır. Böyle istenmeyen bir sonuç olursa başta tuğla fabrikalarında çalışan işçiler işsiz kalacaktır. Birçok paydaşın gelir elde etmesinin en önemli unsuru olan tuğla fabrikalarının kapanması, Boyabat ekonomisini batıracaktır" diye konuştu.

Başkan Yılmaz Şanlan, tuğla üreticilerinin sorunlarının İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk tarafından meclise taşındığını sözlerine ekledi. 

Editör: Vitrin Haber