Geçtiğimiz günlerde AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş ve İl Başkanı Uğur Giresun tarafından Sinop kamuoyuyla paylaşılan Orman Bölge Müdürlüğünün yeniden kurulması kararı, Sinop’ta büyük bir heyecanla karşılandı.
Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan AK Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun, Orman Bölge Müdürlüğünün yeniden kurulması sürecini ve Sinop’a sağlayacağı sosyoekonomik katkıları değerlendirdi.

“CUMHURBAŞKANIMIZ SİNOP’UN TALEBİNE ÖNCELİK TANIDI”
Orman Bölge Müdürlüğünün Sinop’a yeniden kurulması için yoğun uğraşlar verdiklerini ifade eden Giresun, “Bakanlık düzeyinde girişimlerimizi sürdürdük. Sayın Cumhurbaşkanımızla son olarak İl Başkanları toplantımızda görüştüğümüzde, kendisine Sinop’umuzdaki orman varlığının bölgedeki birçok ilden fazla olduğunu ve dolayısıyla Sinop’un Bölge Müdürlüğü için en uygun şehir olduğunu gerekçelerimizle birlikte arz ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız sağ olsunlar, Orman Bölge Müdürlüğünün Sinop’ta kurulmasının isabetli olacağını ifade ederek Sinop’umuzun talebine öncelik tanıdı ve gerekli talimatları o esnada verdi. Kendilerine bir kez daha hemşerilerim adına şükranlarımı arz ediyorum” ifadelerini kullandı. 

“SİNOP BİR ORMAN KENTİDİR”
Sinop’un orman alanı bakımından ülkemizdeki en zengin şehirlerin başında geldiğini belirten Başkan Giresun, “İlimizin üçte ikisi, eşi benzeri olmayan ormanlarla kaplıdır. Ayrıca Ülkemizde Ormancılığın ilk başladığı yerlerden biri de, Sinop, Ayancık ve Türkeli ormanlarıdır. Bu yönüyle Sinop ilçeleriyle birlikte kadimden beri, bir orman kentidir. Köylerimizin tamamına yakını orman köyü olup, buradaki vatandaşlarımız yıllarca ormanla içiçe yaşamış ve geçimini tarım ve ormancılıkla sağlamıştır. İçinde bin bir canlının barındığı, pınarıyla şelalesiyle, yaylasıyla merasıyla, doğa harikası olan ormanlarımız bizim için, ilimiz için çok kıymetlidir. Ormanlar birçok köylümüzün ekmek kapısıdır, odunundan, meyvesinden geçimini sağlar, evini yurdunu yapar. Tüccarımızdan esnafımıza kadar birçok vatandaşımıza iş sağlar, aş sağlar. Sinop'umuzun orman varlığı yüzölçümünün %65 ine tekabül etmektedir. Toplam 510 köye sahiptir. Bu köylerin 459’u orman köyüdür. Sinop Orman Bölge Müdürlüğü yılda yaklaşık 1.200.000 m3 orman emvali üretim kapasitesine sahiptir. Bu üretim ile orman köylüsüne yaklaşık 200 Milyon TL katkı sağlamaktadır. Bu üretilen orman emvalinin satışları ile birlikte yaklaşık 80 Milyon TL kar elde etmektedir. Bu üretim miktarı ve kar ile Orman Genel Müdürlüğündeki 28 Orman Bölge Müdürlüğü içerisinde ilk 10’ da yer almaktadır” diye konuştu.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜN SİNOP’A SAĞLAYACAĞI KATKILAR
Açıklamasının devamında Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Sinop’a hakkını teslim ettiğini ifade eden Giresun, Orman Bölge Müdürlüğünün Sinop’a sağlayacağı katkıları da tek tek anlattı.
Bölge müdürlüğünün kurulmasıyla ormanlarda daha teknik ve kaliteli projeler üretileceğini kaydeden Başkan Giresun, yöre halkına ek gelir sağlanacağını ve Sinop’ta üretilen orman emvalinden elde edilen gelirin Sinop’ta kalacağını belirtti.

ARTIK KASTAMONU’YA GİTMEK YOK
Artık Sinoplu vatandaşların sorunlarını çözmek için Kastamonu’ya gitmek zorunda kalmayacağını belirten Giresun, “Köylümüzün tüm talep ve sorunları artık ilimizde çözümlenecektir. Ormanlarımızın ihtiyaç duyduğu tüm hizmetler, daha etkin ve verimli bir şekilde yerine getirilecek, artan üretim kapasitesiyle ilimize daha fazla yatırım imkânı sağlanacaktır. Odun ve Odun dışı ürünlerle ilgili yeni tesisler kurulabilecek ve ilimize ekonomik manada katkı sağlanacaktır” dedi.

ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE İÇİN EK ÖDENEK DESTEĞİ
Küresel ısınmayla birlikte ülke olarak yangın konusunda çok hassas bir konuma sahip olduklarını hatırlatan Giresun, “Sinop’umuz bölge müdürlüğümüzün kurulması ile, özellikle kırsal kesimlerde oluşan yangınlara müdahalede daha etkin hale gelebilmek için gerekli ödenek ve yatırım alma konusunda daha avantajlı bir duruma gelecektir. Özellikle bu yangınlara müdahalede hava araçları, arazöz ve su ikmal araçlarının tedarik edilmesinde Bölge Müdürlüğü olması münasebetiyle daha fazla imkan doğacaktır” diye konuştu.

“DAHA FAZLA HİBE VE ÖDENEK İMKANI”
Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte Sinop’taki orman yollarının yapımı ve bakımı için daha fazla ödenek alma imkânı doğacaktır. Bu orman yolları özellikle kırsal kesimde ki vatandaşlarımız için büyük önem arz etmektedir. Mevcut durumda ORKÖY kredileri Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisini kapsayacak şekilde gelmekteydi. Bu sebeple Sinop bu ödeneklerden yeterince pay alamamaktaydı. Bölge Müdürlüğümüz kurulduğunda özellikle hibe destekli kredi miktarı artacak ve köylü vatandaşımız daha fazla miktarda ORKÖY desteği alacaktır. Diğer taraftan Genel Müdürlükçe verilen yatırım ve hizmet ödenekleri bölge müdürlükleri bağlamında verildiğinden bu ödeneklerden de Sinop ilimiz yeterince faydalanamamaktaydı. Bölge Müdürlüğümüz kurulduğunda gelecek olan yatırım ve hizmetlerden daha yüksek oranda pay alacağız. Bu alınan hizmetler Sinop ilimizdeki mevcut esnaflarımız tarafından gerçekleştirilecek ve Sinop ekonomisine ekstra katkı sağlanacaktır” dedi.

YENİ İSTİHDAM SAHALARI OLUŞACAK
Orman Bölge Müdürlüğünün en önemli avantajlarından birinin istihdama sağlayacağı katkı olduğunu belirten Giresun, “Bir dönem işçi alımlarında Sinop’umuz, Kastamonu Bölge Müdürlüğüne bağlı olduğundan, Kastamonu’da ikamet şartı aranıyordu. İşçi alımlarında başka bir bölge müdürlüğüne bağlı olmak yerine Sinop Orman Bölge Müdürlüğü olduğunda, daha fazla işçi alımı gerçekleştirilecektir. Bu sebeple ilimizde ki işsiz birçok gencimize istihdam sağlama imkânı doğacaktır” ifadelerini kullandı.

SİNOP’TA YENİ YATIRIM ALANLARINA KAPI ARALAYACAK
Ormanların ihtiyaç duyduğu tüm hizmetlerin, daha etkin ve verimli bir şekilde yerine getirileceğini aktaran Başkan Giresun, artan üretim kapasitesiyle Sinop’un daha fazla yatırım alacağını ifade etti. 
Giresun devamında şu ifadeleri kullandı: “Bölge Müdürlüğü Odun ve Odun dışı ürünlerle ilgili yeni tesisler kurulabilecek ve ilimize ekonomik manada katkı sağlanacaktır. Özellikle Kestane, Mantar, Defne ve Orman meyveleri üretim potansiyeli olarak ülkemizde daha önemli bir yer haline gelmesinde ve bir marka olmasında yeni projeler üreterek katkıda bulunacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımıza şahsım, teşkilatım ve hemşerilerim adına bir kez daha şükranlarımı arz ediyorum. Bu önemli kararın alınmasında desteklerini ve katkılarını esirgemeyen; Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye, Bakan Yardımcımız Fatih Metin’e, Valimiz Erol Karaömeroğlu’na, Milletvekilimiz Dr. Nazım Maviş’e, Orman Genel Müdürümüz Bekir Karacabey’e ve teşkilatımıza teşekkür ediyorum.”

 

Editör: Vitrin Haber