CHP Grup Başkanvekili ve Sinop Milletvekili Engin Altay, "Yasama, yürütme, yargı organlarından oluşan parlamenter demokratik sistemi kendine yük gören, ayak bağı gören bir anlayışın Türkiye'de sandık marifetiyle diktatörlük sistemine geçişine bu milletin izin vereceğini zannetmiyorum" dedi.

Altay, CHP Sinop İl Başkanlığında parti teşkilatlarıyla bir araya gelerek, cumhurbaşkanlığı seçimi ve İsrail'in Gazze'ye saldırılarını değerlendirdi.

Hükümeti, izlediği dış politikaları nedeniyle eleştiren Altay, Türkiye'nin özellikle Ortadoğu ve bölgede uyguladığı dış politikanın, geleneksel dış politika standartlarına taban tabana zıt olduğunu iddia etti.

"Yurtta barış, dünyada barış" anlayışının söz konusu politikalar nedeniyle ortadan kalktığını savunan Altay, "Türkiye eskiden Ortadoğu'da ağabey bir ülke konumundaydı. Ortadoğu ülkeleri kendi aralarındaki sorunları çözmek için Türkiye'nin kapısını çalardı ve Türkiye komşu ülkelerin iç sorunlarına hiçbir zaman taraf olmazdı, taraflar arasında yol gösteren, rehberlik eden, arabuluculuk yapan, uzlaştıran, barıştıran, kucaklaştıran bir model üstlenmişti. Şimdi ise Mısır'dan tutun Libya'ya, Suriye'den Irak'a kadar bütün bölgede bu ülkelerdeki iç sorunların hepsinde bir tarafta yer aldı, rol aldı" diye konuştu.
Gazze dramını dünyanın ibret ve nefretle izlediğini ifade eden Altay, Türkiye'nin ise daha bu konuda Birleşmiş Milletler nezdinde ciddi bir girişimde bulunamadığını öne sürdü.

- Cumhurbaşkanlığı seçimi
Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı seçimine gittiğini anımsatan Altay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olarak başbakan kimliğiyle seçim çalışmalarını sürdürmesini eleştirerek, şöyle dedi:
"Bu eşitsiz, haksız seçim kampanyasında milletin sağduyusu tarafından hak ettiği şekilde bir seçim sonucuyla Türkiye, Tayyip Erdoğan'dan kurtulacaktır. Böyle görüyoruz ve kurtulması da gerekir. Yasama, yürütme, yargı organlarından oluşan parlamenter demokratik sistemi kendine yük gören, ayak bağı gören bir anlayışın Türkiye'de sandık marifetiyle diktatörlük sistemine geçişine bu milletin izin vereceğini zannetmiyorum. Ekmel Bey'in çok güzel bir sözü var, 'Bu millet muktedirlerin oyununu hep bozmuştur'. 10 Ağustos da böyle bir oyunun bozulduğu günün adı olacaktır."

Engin Altay, adayları Ekmeleddin İhsanoğlu'nu bir siyasi parti adayı olarak görmediğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Ekmel Bey, milli mutabakatın adayıdır. Sanıyorum şu anda 7-8 parti Ekmel Bey'e desteğini açıkladı. Bunlarla beraber sadece siyasi partiler değil, Türkiye'nin önemli sivil kuruluşlarının da Ekmel Bey'den yana bir desteği var. Bunun ötesinde vatandaşın Ekmel Bey'den yana desteği çok büyük. Bunu gezdiğim yerlerde görüyorum. Vatandaş esas itibarıyla huzur istiyor. Huzur ortamı istiyor. Onun için de diyoruz ki huzur için, huzur içinde vatandaşlarımız sandıklara gidecek ve Türkiye'nin ihtiyacı olan huzur ortamını sağlayacak, Türkiye'nin, bölgenin siyasi istikrarına katkı sağlayacak bir cumhurbaşkanını 10 Ağustos'ta seçecek. Dolayısıyla 10 Ağustos'ta Ekmel Bey'in büyük bir ihtimalle ilk turda cumhurbaşkanı seçileceğini öngörüyorum."

Editör: Vitrin Haber