Yaşlılar Evi bahçesinde Halk Eğitim Merkezi ve Kadın Kooperatifleri tarafından hazırlanan Sinop’un yöresel tatları ile el işi ürünlerinin yer aldığı Yöresel Yiyecekler Kermesi Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu ve protokol üyelerinin kurdele kesimi ile açıldı.

Programa Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Önder Serdar Öztürk, İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, kurum müdürleri, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kurdele kesimi ardından Vali Erol Karaömeroğlu kermese katılanlara keşkek çorbası ikramında bulundu. Protokol üyeleri daha sonra kermeste yer alan stantları dolaşarak Sinop’un yöresel tatları ve el işi ürünleri hakkında bilgi aldı. Daha sonra Vali Erol Karaömeroğlu Yöresel Ürünler Kermesinde Türk mutfağı kültürünün gelişmesine yaptıkları katkılardan dolayı kermes katılanlara teşekkür belgesi takdim etti.    

Programda açıklamalarda bulunan Vali Erol Karaömeroğlu; “Geçtiğimiz yıl 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası ilan edilmişti, bu yıl tüm Türkiye genelinde ikincisini kutluyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş eski tatlarımızı kültürlerimizi ortaya koymak, onları yaşatmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla bu tür etkinlikleri bir hafta boyunca yapıyoruz.  Memleketimiz ve ilimiz için hayırlı uğurlu olsun.

GENÇLERİMİZİ FASTFOODLARDAN UZAK TUTMALIYIZ

İnşallah kendi yemeklerimi öne çıkartıp gençlerimizi fastfoodlardan hızlı yiyeceklerden uzak tutmamız lazım. Onun içinde bu tür farkındalıklar oluşturmak lazım, çünkü bizim bu yemeklerimiz daha sağlıklı. Eskiler ne derdi ‘Evde ocağı kaynamayan geçinemez’, onun için ev yemeklerimiz organiktir, değerlidir, faydalıdır. Bu sebeple Türk yemeklerimizi bu tür farkındalıklarla hem turizm anlamında tanıtmaya, hem onlara kaybolan ilgiyi tekrar ortaya çıkartmak için bu tür etkinlikler yapıyoruz” dedi.

SİNOP NOKULU VE MANTISI DÜNYA ÇAPINDA ÖNE ÇIKARABİLECEĞİMİZ ÜRÜNLER

Sinop nokulu ve mantısının dünya çapında öne çıkarılabilecek tatlar arasında olduğunun altını çizen Vali Erol Karaömeroğlu; “Aslında öne çıkartabileceğimiz bir sürü tat var, tabi duyuramadığımız. Gastronomi günümüzde turizm açısından başlı başına bir sektör oldu. İnsanlar artık bir şey yemek için bir şehirden diğerine geliyorlar. Diyelim Sinop mantısı yemek için İstanbul’dan gelip mantısını yeyip akşam geri dönüyorlar. Bu gastronomi müthiş bir turizm yaratmaya başladı.

DOĞA VE TARİH TURİZMİNDE ÇOK İDDİALIYIZ

Biz aynı zamanda doğa turizminin Türkiye’de başkenti olan bir iliz. Doğa ve tarih turizminde bu yüzyılda çok iddialıyız.  Aynı zamanda Sinop Karadeniz’in tek Antik Kenti aslında.  Bizde tarih, deniz, doğa var yanına bir de gastronomiyi eklediğimizde bu yüzyılda Sinop’un eli bükülmez.

KADIN KOOPERATİFLERİNE DESTEĞİMİZ HER ZAMAN DEVAM EDECEK

Biz geldiğimizden bu yana kalkınma ajansımız üzerinden Kadın Kooperatiflerimizi çok destekledik. Sinop’a geldiğinde sanırım  3 – 4 kadın kooperatifi vardı şimdi 20’ye yaklaştı. Biz bu konuda çok teşvik edici davranıyoruz. Çünkü kadınlarımızla üretimimizi daha sağlıklı götürebiliyoruz. Onların üretim gücünden faydalanıyoruz. Onun için kadınlarımızı desteklemeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber