Sinop Müzesi bahçesinde bulunan iki aslan heykelinin şehir parkından alınarak buraya konduğunu bir çok kişi bilir. Uzun yıllar Sinop’un simgesi durumunda olan bu iki aslan heykelinin, Atatürk büstü etrafından  alınıp, müze bahçesine kaldırılmasına ben bir çok sinop’lunun karşı olduğunu biliyorum. 

Zaman içersinde konuştuğumuz bir çok yaşlı Sinop’lular aslan heykellerinin şehir parkının sahilinde bulunduğunu, daha sonrasında da bu heykellerin Atatürk’ün büstünün yanına getirildiğini söylediler. 

Bende bu aslan heykelleri ile ilgili yapmış olduğum araştırmamda; iki aslan heykelinin lonca kapısında yapılan kazı içersinde bulunduğunu, buradan da Sinop sahiline getirildiğini tespit ettim. 

Yine ilimizde araştırma çalışmaları ile tanıdığım bir ağabeyimizin de bu aslan heykellerinin ilk bulunduğu yerde,  aslanların  bakışlarının kesiştiği yerde Sinop’un meşhur altın saban hazinesinin bulunduğunu bana  söylemişti. Tabiiki bu konuları Sinop’un efsanesi içinde değerlendirmek gerekiyor.  Elimde bulunan bir kaynak kitaba göre de; Müze bahçesinde bulunan iki aslan heykelinin Serapis mağbedi’nin önünde bulunduğunu, bu yerin  iyi bir şekilde tespit edilmesi durumunda da  bu tarihi mağbedin bulunabileceğini yazmaktadır.

Sinop tarih içinde gerçekten de bir hazine durumunda çok değerli ve güzel bir yerleşim yeriymiş. Uzun yıllar bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapmasına rağmen bugünkü durumunda bu medeniyetlere ait ortada arzuladığımız seviyede  bir kanıt bulunmuyor.  Şimdi bu iki aslan heykeli şehir parkından alınmamış olsaydı, yani  bu heykeller Sinop’lunun açık hava müzesinde sergilenmiş olsaydı daha iyi olmazmıy dı? Uzun yıllar içinde sahilde, Atatürk Büstü önünde bulundu da bunlara ne gibi zarar geldi?.  Bence şehir parkına çok daha iyi  yakışıyordu?  Sinop’un da  gözdesi durumundaydılar.

Müze bahçesinde bu heykelleri oraya gidenler görüyor,  Atatürk büstünün yanında Sinop halkı, yaz aylarında  buraya gelen insanların  tamamı, yani 150-200 bin kişi görmüş olacaktı.