21-24 Haziran 2012 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezinde yapılan "Sinop Tanıtım Günleri" ile Sinop bir ilki gerçekleştirdi.



Ankara'da yapılagelen diğer illerin tanıtım günlerini dört yıldan beri izliyoruz fakat böyle bir organizasyonu küçük il imajımız sebebi ile yapmaya pekte cesaret edemiyorduk. Bir iradenin ortaya konması için Sayın Valimizin öncülüğünde odalar, dernekler, kaymakamlıklar ve belediyeler valilik çatısı altında toplanarak bu tanıtım günlerinin yapılmasına karar verildi. Tanıtım günleri bir ilin ekonomik değerlerini, doğa ve kültürel zenginliklerini, üretim potansiyeli ve kaynaklarını topyekün bir seferberlikle en geniş anlamda tanıtmasında, birlik ve beraberliğin  kamu ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği çok önem arz ediyor. 


Bu organizasyonu Ankara'da yapmamızın amacı arkamızdaki en yakın metropol ilin Ankara olması,  Ankara'nın dışarıya çok fazla turist göndermesi ve bizimde turist çekmek için Ankara'yı hedef kitle olarak seçmemizdir. Zamanlamanın doğru olmamasının nedeni diğer illerin rezervasyonlarıdır. Ancak gelecek yıllara etkisi olur düşüncesi ile hareket edilmiştir aslında tanıtım için en uygun zamanlama Mart ve Nisan aylarıdır. Organizasyondan ve katılımcılardan kaynaklanan ufak tefek sıkıntılara rağmen maksat hasıl olmuştur. Bütün belediyeler cazip gelsin diye seçim beyannamelerinde turizmi ön planda tutarlar seçilinceye kadar. Sinop tarihinde ilk defa il ve ilçe belediyelerinin turizm adına bir ortak organizasyon yaptıklarına şahit oluyoruz. Bu önemli bir adımdır.


Sanayi ve turizm sektörünün hiç ilgi duymaması ve katılım göstermemesi, Sinop yemek kültürünün sektör tarafından Ankara'ya yansıtılamaması dikkat çekmiştir. Belediyeler ve kaymakamlıklar, özellikle Boyabat, Ayancık, Gerze ile Türkeli ilçeleri bu organizasyona ağırlık vermeleri de oldukça dikkat çekmiştir. Bizdeki yaygın kanaat doğu illerinde olduğu gibi herşeyi devlet yapsın kanaatidir. Sinop bu kanaati kıramadığı müddetçe bir turizm kenti olamaz.Bu organizasyonun bu durumun kırılmasında bir adım olacağını umuyorum. Herşeye rağmen Sinop'un böyle bir etkinlik yapabileceği güvenini ortaya koydu. Sinop Ankara'da beğeni kazandı, aslında ilkler tartışılmaz sonuçlarına bakılır ve değerlendirme yapılır. Billboardlarla, afişlerle, radyo ve televizyon yayınları ile Ankara Sinop'u konuştu. Tanıtım için en geniş çapta önemli bir hamle yapıldı. Tarihe not düşülen bu organizasyon, Sinop Tanıtım Günlerine ev sahipliği yaptığı Sn. Valimiz Dr. Ahmet Cengiz'in birlik ve beraberliğe verdiği önemin sonucudur.


Sinop'ta "Zaman zaman tanıtıma gerek yoktur, gelen turistleri iyi ağırlayamıyoruz, tanıtımlarda sektör yer almıyor, kılını kıpırdatmıyor" diye serzenişte bulunanlar olsa da, arz ve talep dengesi yatırımcıları ve rekabeti zorlar, kalite ve markalaşmaya yol açar. Sinop'un bu organizasyonu kent kimliğinin ve kültürel mirasımızın Ankara'ya taşınması ile Ankara'nın Sinop'a yakınlaşması açısından bir fırsat olduğunu kanaatindeyim. Bu organizasyona katkı sağlayan  başta Sayın Valimiz Dr. Ahmet Cengiz olmak üzere herkese şükranlarımı arz ediyorum.