Sabahattin Ali Kültür Merkezinde düzenlenen “Türk, Gürcü ilişkilerinin tarihi gelişimi” konulu panel saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

Programa;  Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Sinop Gürcü Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Cevat Akkaya, CHP Sinop İl Başkanı Av. Aykut Cem Yalçınkaya, STK temsilcileri, AK Parti Belediye Başkan Adayı Yakup Üçüncüoğlu, CHP Belediye Başkan Adayı Metin Gürbüz ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelde Sinop Gürcü Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Cevat Akkaya, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir ve Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasında Gürcülerin Anadolu serüvenlerinin samimiyet ve acılarla yoğrulmuş bir hikaye olduğununa dikkat çeken Sinop Gürcü Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Cevat Akkaya sözlerini şöyle sürdürdü; “Türk, Gürcü ilişkilerinin tarihi gelişimi paneline hoş geldiniz. Osmanlı Gürcüleri olarak da bilinen Türkiye Gürcülerinin Anadolu serüvenleri samimiyet ve acılarla yoğrulmuş bir hikâyedir. Kafkasya'nın en eski milletlerinden biri olarak kabul edilen ve aynı zamanda Osmanlı Devleti içerisinde saygın bir yere sahip olan Gürcülere, 93 Harbi sonrasında Anadolu adeta bir anne şefkati ile kucağını açmıştır. Savaşın en acı yüzünü, unutulmaz dramını yaşayarak Batum ve civarından Osmanlı topraklarına göç eden Gürcü halkı da yaşadığı toprakları yadırgamamış tam bir Anadolulu olmuştur. Günümüzde Türkiye ve Sinop Gürcüleri ülkemizin yerli öz halklarından biri ve bu topraklarda yaşayan çok kültürlü zenginliğin değerli bir parçası olarak, hiçbir baskı yaşamadan ve etnik bir düşünce peşinde olmadan, Türklük ve Müslümanlıkla özdeşleşmişler, Anadolu'nun öz evlatları gibi rahat ve huzur içinde hayatlarını idame ettirmektedirler. Bu anlamda bugün bu panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum”. 

Daha sonra konuşan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir ise; “Üniversitemizin şehirle etkileşimini güçlendiren yeni bir programla daha karşınızdayız. Sinop Gürcü Kültür ve Dostluk Derneği ile üniversitemiz ortaklığında düzenlenen 'Türk, Gürcü ilişkilerinin tarihi gelişimi' başlıklı panelimize hoş geldiniz. Tarihi geçmişi ile Karadeniz’in kadim şehirlerinden biri olan Sinop, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu süreçte oluşan kültürel miras, şehrimizin en önemli değerleri olarak karşınıza çıkmaktadır. 93 harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus savaşı sonrasında, muhacerete yollanarak Gürcistan topraklarındaki ana yurtlarını terk etmek zorunda kalan ve Osmanlı devletine göç eden Gürcüler, Sinop gibi Anadolu’nun farklı coğrafyalarını da yurt edindiler. Beraberlerinde gelenek ve göreneklerini de getirerek bulundukları coğrafyanın kültürüne zenginlik kattılar. Gürcü kültürünü korumak ve yaşatmak üzerine kurulan Sinop Gürcü Kültür ve Dostluk Derneği ve üniversitemiz işbirliğinde düzenlenen bu panel, bir ilk olmanın yanı sıra Sinop’taki Gürcü varlığının yaşatılması ve farkındalık oluşturulması açısından önemli bir başlangıç niteliğindedir” dedi.

Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Kavak Moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, Gürcistan Samtskhe-Javakhe State Üniversitesinden Prof. Dr. Roin Kavrelişvili ve Sinop Üniversitesinden Doç. Dr. Cenk Demir konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde Türk, Gürcü ilişkilerinin tarihsel süreci hakkında konuşmalar yapıldı.

Editör: Merve Yerli