Kalp hastalıklarının tanısında büyük kolaylık sağlayan Transözofageal bağlantılı ekokardiyografi (TEE) cihazı Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde hizmete girdi.

Cihazla ilgili açıklamalarda bulunan Sinop Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Tolga Baş; Daha önce Sinop’ta bulunmayan ve kalp hastalıklarının tanısında büyük kolaylık sağlayacak olan Transözofageal bağlantılı ekokardiyografi (TEE) cihazının Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Kardiyoloji Polikliniğinde hizmete girdiğini belirtti.

Baş; “Yaklaşık 170 bin TL.’lik yatırım ve cihazımızın TEE özelliği sayesinde hastalarımız tanı ve teşhis amacı ile başka merkezlere gitmek zorunda kalmayacaklardır” dedi. 

Transözofageal ekokardiyografinin (TEE), özofagus yoluyla kalp ve büyük damarlara ultrasonik bir pencere sağlayan özel bir teknik olduğunun altını çizen Op. Dr. Tolga Baş; “Aortik diseksiyon tanısında TEE yüksek hassasiyet yüzde 99 ve spesifikliğinin (yüzde 98) yanı sıra çok kısa zamanda sonuçlandırılmasıyla en önemli tanı yöntemidir. Kalp kapağı replasmanı sonrasında protez kapak fonksiyonu ve paravalvular kaçak değerlendirilmesinde de en hassas tanı metodudur. TTE ile saptanan kalp içinde pıhtı, kitle veya endokardit adı verilen kapakların enfeksiyona bağlı hastalıkların daha detaylı incelenmesinde, Yeni oluşan ve 48 saati geçmeyen ritim bozukluğu (atrial fibrilasyon) olan hastalarda kalbinde pıhtı olup olmadığının tespitinde, Yapay kapakların fonksiyonlarının detaylı incelenmesinde, Kalbi delik olan hastaların kalpteki deliklerin çapı ölçülmesinde, Ana atardamar-aort genişlemeleri ve yırtılmalarından şüphe edildiğinde, Kalp odacıkları arasındaki zarların üzerindeki deliklerinin incelenmesinde, Kalp kapak yetersizliklerinin ciddiyetinin belirlenmesi, Kalp kapak tamiri veya kalp deliklerinin kapatılması ameliyatları sırasında ve sonrasında kullanılmaktadır” diye konuştu.

TEE Cihazı Atatürk Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanları Uz. Dr. Cihan Aydın, Uz. Dr. Atike Nazlı ve Uz.Dr. Emre Aruğaslan’ın gözetiminde hastalara hizmet verecek.

Editör: Vitrin Haber