İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile "çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması"na ilişkin yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle Adalet Bakanlığınca, valilikler ve belediyelerin desteğiyle birçok ilde çocuk görüşme merkezleri kuruldu.

Bu kapsamda, tartışmalara da neden olan "icra yoluyla çocuk teslimi"ne son veren yeni uygulama kapsamında Sinop’ta İl Özel İdaresi lojmanlarında faaliyete başlayan Çocuk Görüşme Merkezi’nin açılışı Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Çocuk Görüşme Merkezi hakkında bilgi veren Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, çocuk teslimi ve çocuklarla kişisel ilişki kurulmasına yönelik mahkemelerce verilen kararların infazlarının daha önce İcra Müdürlükleri kanalıyla yerine getirildiğini ve bu kararların infazı sırasında zaman zaman çocukların psikolojik olarak örselendiğini ve bunun önüne geçilmesi amacıyla kararlarının infaz edilmesinin uzman pedegog ve sosyal çalışmacı eşliğinde Çocuk Görüşme Merkezlerinde yapılacağını belirtti.

 Çocukların bu psikolojik olarak örselenmelerinin önüne geçebilmek amacıyla 7343 sayılı yasayla yasal mevzuatta değişiklik yapılarak söz konusu kararların infaz edilmesinin icra dairelerinden alınarak Başsavcılıklar bünyesinde kurulan Adil Destek ve Mağdur Hizmetleri’ne verildiğinin altını çizen Mesut Pektaş; “Bizlerde yasal mevzuatımızda yapılan bu değişikliklerden sonra Sinop Adliyemizde Çocuk Görüşme Merkezimizi faaliyete geçirmiş olduk. Bu görüşme merkezimizde uzman pedegog ve sosyal çalışmacı arkadaşlarımızla bu kararların infazını gerçekleştireceğiz. Bu kararların infazı sırasında vatandaşlarımızdan herhangi bir şekilde ücret talep edilmeyecek. Bu merkezimizin faaliyet geçmesinde Sinop Valiliğimizin, belediyemizin ve il özel idaremizin de ayrıca çok büyük destekleri oldu. 

Çocuk Görüşme Merkezinde içinde oyuncakların bulunduğu odada çocuklar işlemler sırasında psikolojik olarak etkilenmesinin önüne geçmek amacıyla oluşturulmuş bir bekleme odamız var. Çocuklar buraya geldiğinde sanki oyun ortamında kalıyormuş gibi yapılan işlemlerden çok fazla örselenmeden işlemler tamamlanmış olacak. Bu amaçla bekleme odamız için birçok oyuncak temin ettik. Ayrıca gelen çocuklarımıza da temin ettiğimiz oyuncaklardan birer tanede giderken hediye veriyoruz ki bu işlemlerden psikolojik olarak etkilenip travma yaşamasınlar” dedi.          

İŞLEMLERDEN ÜCRET ALINMIYOR
Çocuk teslim işlemi, daha önce icra müdürlükleri aracılığıyla belirli bir harç ve ücret yatırılarak icra memurları ve kolluk kuvvetleri tarafından yapılıyordu.

Yeni düzenlemeyle çocuk görüşme merkezlerindeki işlemler, artık adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlükleri tarafından yerine getirilirken, çocuk teslimine ilişkin işlemlerde harç ve masraf ya da başka herhangi bir ücret alınmıyor. Giderler, Adalet Bakanlığının bütçesinden karşılanıyor.
Çocukların yaş ve gelişim düzeyleri gözetilerek hazırlanan görüşme merkezlerindeki işlemler, uzmanlar tarafından zorla değil, çocukla ve taraflarla iletişim kurularak, nasıl davranmaları gerektiği konusunda rehberlik edilerek ve rızaya dayalı yapılıyor.
Söz konusu görüşme merkezlerinin ülke genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

Editör: Vitrin Haber