Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde eş zamanlı olarak 81 ilde başlatılan "Kütüphanesiz Okul Kalmasın Projesi" kapsamında Sinop il genelinde kütüphanesi olmayan ya da yetersiz olan 47 okulda, kütüphaneler oluşturuldu.
KİTAP SAYISINDA YÜZDE 210 ARTIŞ
Projenin başlangıcında Sinop genelinde okul kütüphanelerinde 136 bin olan kitap sayısı yapılan çalışmalarla 300 bini buldu. Böylece Kitap sayısı yüzde 210 seviyelerine çıkarılarak öğrencilerin hizmetine sunuldu. Ayrıca İl merkezi ve ilçelerin her birinde birer Sıfır Atık Kütüphanesi oluşturuldu.
AMACIMIZ OKULLARDA KÜTÜPHANELERİN İLGİ MERKEZİ OLMASI
Dünya ne kadar değişirse değişsin, kütüphanelerin hayatımızdaki yerinin vazgeçilmez olduğunu söyleyen Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız amaçlarının kitap okuma sevgisinin öğrencilere aşılanarak kütüphanelerin okulların ilgi merkezi olmaları sağlamak olduğunu aktardı.
Yıldız; “Kütüphanesiz Okul Kalmasın projesi ile dünya ne kadar değişirse değişsin, kütüphanelerin hayatımızdaki yerinin vazgeçilmez olduğu gerçeği bir kez daha ortaya koyulmuştur. Okullarımızda kitap okuma alışkanlığı kazandırma seferberliği düzenleyerek okuyan, okuduğunu anlayan, kitap okuma alışkanlığını benimsemiş kültürlü bireylerden oluşan toplum yapısı oluşturmak amaçlanmaktadır” dedi.
Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan kitap okuma etkinlikleri veya okulların uygulayacağı kendi etkinlikleri ile kitap okuma sevgisinin öğrencilere aşılanarak kütüphanelerin okulların ilgi merkezi olmaları sağlanacağının altını çizen Ercan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü; “ Okumanın bir özgürlük olduğu ve okumayan insanların bilgi sahibi olamayacağı için okuyan insanlar kadar özgür olamayacağı etkinlik uygulamaları ile kavratılmış olacaktır. Bir taraftan öğrencilere kitap okuma sevgisi ve alışkanlığı kazandırılırken, diğer yandan okulların ihtiyacı olan kitapların temini çalışmaları başlatılıp geliştirilmeye devam edilecektir.
Okul Kütüphanelerinin, okuma alışkanlıklarının kazanıldığı başlangıç yeri olması, okuma alışkanlığı olanlar için bu alışkanlıkların geliştirildiği bir merkez olmasını sağlamak hedeflenmektedir. Proje etkinlikleri ile kütüphaneler daha işlevsel hale getirilerek, kütüphanelerin içerikleri zenginleştirildi ve okuma kültürünün yaygınlaştırıldığı birer yaşam alanı hedefine bir adım daha yaklaşıldı”.
PROJEDEN BEKLENEN SONUÇLAR
İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız ‘Kütüphanesiz Okul Kalmasın’ projesi ile beklemem sonuçları ise şöyle sıraladı; “Kütüphanelerin etkin kullanımını sağlamak, kütüphaneleri öğrencilerin okuldaki boş zamanlarını değerlendirdiği bir yaşam merkezi haline getirmek.
Öğrencilere kitap okuma sevgisi aşılamak, okuyan, okumayı bir kültür haline getirecek nesiller için bugünden okuma alışkanlığı kazandırmak,
Öğrencilerin etkili düşünebilme, yazabilme, problem çözme becerisi geliştirme, okuduğunu anlayarak okuma becerisi kazandırmak,
Kitap okuma etkinliğine katılan tüm öğrencilerimizin kelime haznelerini zenginleştirerek, dili etkili kullanma becerisini artırmak,
Proje kapsamında belirlenen etkinlikler ile öğrencilerin okuma isteklerini alışkanlığa dönüştürmek”.