Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen fide temin törenine; Vali Yardımcısı Ali Osman Bulat, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, AK Parti Sinop İl Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Ersin Yaman, kurum müdürleri ve üreticiler katıldı.
Programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, 2021 yılından bu yana yürütülen proje kapsamında atıl ve nadas arazilerin üretime kazandırılmasının hedeflendiğini belirterek, küçük ölçekli tarım parsellerine sahip Sinop’ta birim alandan yüksek katma değer sağlayan sebze üretiminin desteklenmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Önlem, fide temininin üreticilerin refah düzeyini artırmaya yönelik bir destek olduğunu vurguladı.
Tarımda planlı üretim modeline geçildiğini kaydeden Önlem, desteklerin sadeleştirildiğini ve üreticilerin daha kolay yararlanabileceği bir yapının oluşturulduğunu dile getirdi. Ayrıca tarım sigortasının önemine dikkat çekerek, üreticilere %70 devlet katkısıyla sigorta yaptırmaları çağrısında bulundu.
Vali Yardımcısı Ali Osman Bulat ise konuşmasında, proje kapsamında yaklaşık 2 milyon TL bütçeli bir destek sağlandığını belirterek, bunun %75’inin Bakanlık hibesi, %25’inin ise çiftçi katkısı olduğunu söyledi. Sinop genelinde 135 bin fidenin dağıtılacağını ifade eden Bulat, merkez ilçede ise 69 üreticiye yaklaşık 20 bin fidenin teslim edildiğini kaydetti.
Proje kapsamında temin edilen fidelerin toprakla buluşmasıyla birlikte yaklaşık 480 bin kilogram üretim ve 19 milyon 200 bin TL’lik ekonomik katkı sağlanması hedefleniyor. Ayrıca 2021 yılından bu yana uygulanan projelerin toplam bütçesinin 9 milyon 740 bin TL’ye ulaştığı bildirildi.
Yetkililer, proje ile hem üretimin artırılmasının hem de atıl arazilerin ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını vurguladı.









