Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 2014, 2016, 2017,2018 ve 2019 yıllarında, Türkiye'nin en mutlu şehri Sinop seçildi. Tabi Sinopluları mutlu kılanın ne olduğu merak edilmiş ve araştırmaya koyulmuşlar. Yapılan araştırmalara göre Sinopluların mutluluğunda 7 faktör var.

Sinop'ta yapılan araştırmalar sonucu çıkan sonuçlar şu şekilde;

"Deniz, deniz ürünleri, orman ve doğal güzelliklerimiz bol" Yüzde 25
"Nüfusumuz az, trafik derdimiz yok, havamız temiz, stresimiz az" Yüzde 21,7
"Emekli ve yaşlıların yaşayabileceği bir şehirdeyiz" Yüzde 13,1
"Deniz ürünleri ve doğal ürünlerle organik besleniyoruz" Yüzde 12,4
"Hayat ucuz, geçim derdi az, kendi kendimize yetiyoruz" Yüzde 8,7
"Büyük kentlere uzağız" Yüzde 8,2
"Stres atacağımız sosyal ve kültürel imkanlarımız var" Yüzde 3,9.

Evet değerli okuyucu, Sinoplular öyle sanıldığı gibi mutlu filan değil. Eğer ki memurlar ve emeklilere bu soruları sorarsanız mutluluktan uçar, hatta ömür billah Türkiye'nin en mutlu şehri hep Sinop olacağından şüphem yok. Çalışanlara, gençlere, öğrencilere, işsizlere ve esnaflara bu soruları sorsalar, bu sonuçların böyle çıkmayacağına adım gibi eminim.

Evet Sinop'un 'doğası güzel, trafik sorunu yok, emekliler için harika bir yaşam merkezi, deniz ürünleri güzel' gibi nedenler mutlu olmaya yeter mi? İnsan soruyor kendi kendine; bu nedenler yeter mi mutlu olmaya...

Memur yada emekli biri olsam ve bana bu sorular sorulmuş olsaydı eğer en mutlu insanın ben olduğumu söylemekten çekinmezdim. Fakat bir mağazada çalışan bir işçi olsaydım. Ama nasıl bir işçi; sabah 07'de işe giden, akşam 19'da işi bırakan. Yani 12 saat çalışan, asgari ücret alan, evi kira olan, çocuk okutan ve sigortası ödenmeyen bir işçi olsam... Nasıl mutlu olabilirdim ki?

Zaten araştırmalardaki 7 maddeyi iyi analiz edersek, 'memur, emekli ve ekonomik durumu iyi olan vatandaşlardan' alınan cevaplar ile Türkiye'nin en mutlu şehri seçildiğimizi anlamış oluruz. 

Evet, araştırmalarda çıkan bu 'mutlu şehir' Sinop'a yakışıyor ve gurur duyuyor muyuz? Sonuna kadar yakışıyor ve gurur duyuyoruz. Fakat gerçekleri de bilelim, konuşalım... 

Sinop'ta emeklisi, memuru, iş insanı, ekonomik durumu iyi olan herkes çok mutlu. Çalışan emekçi kardeşlerimin, büyüklerimin ise öyle mutlu olduğu filan da yok. Birbirimizi kandırmanın da manası yok. Bırakalım mutluluk naralarını, Sinop'un her kesimini nasıl mutlu ederiz onun hesaplarını yapalım.

Çalışan emekçi kardeşlerimizi anmışken, tüm çalışan işçi kardeşlerimin ve büyüklerimin İşçi Bayram'ını kutlar, sağlıklı ve huzurlu olmalarını canı gönülden dilerim. Mutlu, umutlu güzel günler sizler için olsun.