Bugün sizlere Sinoplu Hocamız Ord. Prof. Dr. Cevat Kerim İncedayı’yı, doçenti benim de yakın arkadaşım olan Adem Köşlü’nün makalesinden özetle sizlere tanıtmaya çalışacağım.

1894 yılında Sinop’ta doğan Cevat Kerim İncedayı’nın annesi Hafız Ayşe Hanım, babası da Abdül Kerim Beydir.

Cevat Kerim, ilk ve orta öğrenimini Sinop’ta yaptı. Lise öğrenimini de Kastamonu’da tamamladı. Tıp tahsiline İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde askeri öğrenci olarak devam eden Cevat Kerim, 14 Mayıs 1918’ de teğmen rütbesiyle mezun oldu ve ardından Denizli Menzil ve İzmir Karantina Hastanelerinde çalıştı.

14.05.1919 tarihinde üsteğmen oldu. Uzmanlık eğitimini İstanbul Tıp Fakültesi Deri ve Frengi Kliniği’nde tamamladı.

8.1.1937 yılında doçent, 12.2.1941’de profesör oldu. Profesörlük dönemi sekiz yıl süren Cevat Kerim Hocamız, 16.3.1950 tarihinde ordinaryüslüğe yükseldi.

Cevat Kerim İncedayı dört kardeşten üçüncüsüdür. Küçük kız kardeşi Macide Hanım da çocuk doktorudur. Ağabeyi Cevdet Kerim İncedayı ise asker ve siyaset adamı ve aynı zamanda Sinop Milletvekilidir.

Cevat Kerim İncedayı, uzun boylu, esmer, kalın boğuk sesli, fısıldar gibi konuşan, iri gözlü, iyi kalpli bir insan olup Atatürk’e hayranlık duyan, ondan sevgi ve saygı ile söz eden bir hocaydı. Cevat Kerim, Kurtuluş Savaşı sırasında yurdun değişik yerlerinde görev aldı. 2.Ordu ve Garp cephelerindeki görevlerinin ardından 1921 yılında yüzbaşı rütbesine yükseltildi. 1922’de Başkumandanlık Meydan Muharebesi’ndeki başarılarından dolayı Binbaşı rütbesine sahip oldu. İstiklal Madalyası ile onurlandırılan İncedayı, savaşın ardından da Askeri Tıbbiye Mektebi’nde beş yıl müzakereci olarak görev yaptı.

  1- ATATÜRK VE HEKİMLER KİTABINDAN ALINMIŞTIR

1929 – 1932 yıllarında Viyana Üniversitesi’nde, İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa), Haseki Hastanesi’nde, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde çalışmalarını sürdüren Hocamız şikayetleri nedeniyle akciğer kanseri tanısıyla hastaneye yatmıştır. Ameliyat sonrası gelişen bir akciğer ambolisi sonucu 21 Kasım 1971’de henüz 77 yaşındayken hayata veda etmiştir. Cenazesi Edirnekapı’daki aile mezarlığına defnedilmiştir.

Ord. Prof. Dr. Cevat Kerim İncedayı’nın altı kitabı, otuz dört makalesi, yirmi beş observasyonları (gözlem), on iki ilmi etüdleri, on bir çevirisi, on kurs ve konferansları vardır.  Hocamızın adı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Dermatoloji Anabilim Dalı seminer salonuna verilmiştir.

 

 Sinoplu Hocamızı, Sinoplu bir akademisyen olarak görme şansım olmadı. Ancak dekanlığımızın ismini verdiği bu salona defalarca gittim. Anı olarak sizlerle de paylaşmayı ve Hocamızı sizlere tanıtmayı görev bildim.

Hocamızı Tıp bilimine kazandırdığı çalışmaları, yetiştirdiği sayısız öğrencileri ve şifaya kavuşturduğu hastaları nedeniyle minnet ve rahmetle anıyorum.

Işıklar içinde uyusun.

Prof. Dr. İbrahim BAŞAĞAOĞLU