Sinop'ta işini geliştirmek isteyenlere hibe ve destek sağlayacak olan İş Geliştirme Projesi kapsamında kurulacak olan İş Geliştirme Merkezi'nin (İŞGEM) protokolü törenle imzalandı. 

İş Geliştirme Merkezi kurulmasına yönelik başlatılan çalışma kapsamında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ile İl Özel İdare Genel Sekreterliği arasında hazırlanan protokol Valilik salonunda düzenlenen törenle imza altına alındı. 

Programa Vali Yavuz Selim Köşger, Bakanlık Müşaviri ve Valilik Yatırım Danışmanı Hayati Yaşar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Alpay, KUZKA Genel Sekreteri Hilmi Ergül, KOSGEB Sinop Hizmet Merkezi Müdürü Gürsel Kızılaslan ile basın mensupları katıldı.

Törende konuşan Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, KUZKA'nın bölgede bulunan üç ilin kalkınmasını planlamak ve Türkiye'nin diğer bölgeleriyle ve Türkiye geneliyle aralarındaki kalkınma ve kalkınmışlık farkını kaldırmak ve planlı kalkınmayı gerçekleştirmek üzere kurulmuş bir kalkınma ajansı olduğunu söyledi. Köşger; "Bu proje merkezi atıl durumda olan eski pancar deposu alanı olacak. Bu yer özel idareye tahsis edilecek. Proje desteğinin bir kısmı KUZKA tarafından bir kısmı ise Özel İdare tarafından desteklenecek. Diğer illerde de uygulanan bu proje modeli AB desteğiyle yapılmış. İlimizde ise bu proje Özel İdare ile birlikte yürütülecek. Önümüzdeki günlerde Miami’de Cruize gemilerinin seyahat planlarının yapıldığı bir fuar var. Bu fuara da katılmak suretiyle ilimizin tanıtımı yaparak daha fazla turist çekmeye çalışacağız" dedi. 

KUZKA'nın bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarına da destek sağladığını da kaydeden Köşger, "Bu noktada ilimiz bu 5 yıllık süre zarfında yüzde 16 civarında bir kurumsal destek almış idi. İlk defa bu sene centilmenlik anlaşması çerçevesinde üç il belli bir miktarda bu işi paylaştı. Daha önce Kastamonu ili ağırlıklı olarak bu desteklerden istifade ediyordu. Sinop bu kapsamda İş Geliştirme Merkezi projesine yoğunlaştı. İş Geliştirme projesi Özel İdare tarafından belediyemizin de çok uzun yıllar kangren olmuş bir sorunu çözmesi bağlamında bir mezbaha projesini sundular ve kabul edildi. İlimizde 2 tane kurumsal proje yaklaşık 3 milyon lira civarında bir proje destek görmüş oldu" dedi.

30 bin TL Hibe müjdesi
İş geliştirme projesi hakkında bilgi veren KOSGEB Sinop Hizmet Merkezi Müdürü Gürsel Kızılaslan ise şunları söyledi; "İş geliştirme merkezi adı üzerinde, iş geliştirme ve bir imalat merkezi olacak. Burada bizler yeni iş geliştirmek üzere KOSGEB desteği vereceğiz. Burada hali hazırda mevcut işletmesi olan ya da olmayan her işverene 30 bin liralık hibe ve 70 bin liralık faizsiz kredi desteği vermiş olacağız.  Mevcut firmalara da bu desteği vermiş oluyoruz. Yeter ki burada yer alsın, burada imalat yapsın. Sinop için özellikle turizm ön planda. Bu nedenle daha çok turizm faaliyetlerine yönelik üretim ve imalatın gerçekleştirilmesi söz konusu olacak. Örneğin KRUISE gemileri ile gelen turistlerin bir kotranın imalat aşamalarını görebileceği bir üretim ve satış merkezi olacak. Bu nedenle ilimize değer katacağını ümit ediyoruz. İş Merkezimizde minimum 20 işletme yer alacak. Toplamda ise 1500 metrekare kapalı alanda bir iş merkezi olacak. Bu arada sadece bir iş merkezi değil, İŞGEM’i  yönetecek profesyonel bir firma olacak ve bu firma burada üretilen malzemeleri de tüm dünyaya pazarlayacak. Haliyle sadece Sinop’a gelen insanlar fayda görmeyecek, buradaki firmalar için bir kuluçka merkezi olarak düşünüp, bunların profesyonel bir şekilde pazarlamasını yapacak, yurt içinde ve yurt dışında da pazarlama yapabilen tepe bir işletme olacak.  Burada asıl gerçekleştirmek istediğimiz küçük işletme olarak başlayan girişimciyi 3 veya 5 yıl sonra daha büyük bir işletme haline getirip, küçük sanayiye veya organize sanayiye çıkartmak. Belki 5-10 tane işletme burada çapa işletme olarak kalacak ama diğer 5-10 tanesini her 3 yılda bir mezun edeceğiz ve daha büyük bir işletme haline getireceğiz. İşletmelerin genelde zorlu dönemleri ilk 3 yılında oluyor, bu iç yılda da iş geliştirme merkezinin profesyonel hizmetlerinden ve desteklerinden yararlanarak daha büyük bir işletme haline geleceğini öngörüyoruz" 
Yapılan konuşmaların ardından Sinop'a İŞGEM  kurulması ile ilgili KUZKA ile İl Özel İdare Genel Sekreterliği arasında protokol imzalandı.

Editör: Vitrin Haber