Gümüşhane İlindeki 12 bin yıllık Dipsiz Göl, define aramak için kurutuldu Türkiye ayağa kalktı. İlimiz’de milyon senelik sönmüş Yanardağ veya Krater ağzı olarak bilinen ‘Sülük Gölü’ nün kurutulmasına Sinop’taki bütün yetkililer seyirci kaldılar.

Sinop’taki Sülük Gölü, İçinde göle ismini veren sülükleriyle, İçinde yetişen sazlarıyla , bu göl etrafında yapılan at yarışları, eşek yarışları ve panayırlarıyla Sinop İlinin önemli yerlerinden bir tanesi durumunda bulunuyordu.

Ben İlimizdeki Sülük Gölü’nün Kurutulmasının çok yanlış olduğunu , eğer kurutulacak bir göl varsa , onunda Sivrisinek yuvası durumunda bulunan ‘Kara Gölün’ kurutulması gerektiğini bir çok kez yazdım. Yazılarımda Sinop’ta bulunan bütün yetkilileri bu konuya duyarlı davranmalarını , buranın eski durumuna getirilmesini kendilerinden istedim. Bu konudaki serzenişlerime Eski Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül biraz yaklaşım gösterdi. Bana Mustafa Abi, ben sana söz veriyorum bu gölü eski durumuna getireceğim dedi. Ama, olmadı verdiği sözü gerçekleştiremedi.

Geçtiğimiz aylar içersinde bir gazetede Dipsiz Göller için DSİ önlemi başlıklı bir yazı okudum. Tabiki yine çok üzüldüm. Ben Gümüşhane İlinde bulunan Dipsiz Göl’ün bir define aramak için kurutulmasına gerçekten çok üzüldüm. Bir Krater ağzı, bir sönmüş yanardağ ağzı olarak’ta bilinen Sinop’un Sülük Gölü, Dipsiz gölden nesi noksanda bu konu İlimizde veya Türkiye Basınında yer almıyor? Bu konuyla neden hiç kimse ilgilenmiyor? Beni üzen bu durum.

Sülük Gölü’nün kurutulmasından 4-5 yıl sonra, bir tanesi Doçent diğeri de öğretim görevlisi iki değerli bilim adamı buraya gelmişti. Onlara Sinop’u gezdirmek için beni söylemişler. Tanıştık, Sinop’un gezilecek ve görülecek yerlerini dolaştık. Son olarak’ta Sülük Gölünü görmek istediler. Birlikte gittik. Ne görelim Sülük Gölü ortada yok. Ufak bir orman koruluğu karşımıza çıktı. O güne kadar bende bu gölün kurutulduğunu bilmiyordum. Görünce şaştım kaldım. Konuklarım bana ne dedi biliyormusunuz ? Bu ilde hiçmi bu konuya dur diyecek insan yoktu da bu önemli göl kurutuldu. Kendilerine cevap veremedim. Mahcup oldum.

Televizyonlarda izliyorum. Su kaynaklarımıza sahip çıkalım, onları koruyalım haberlerini duydukça ister istemez Sülük Gölü aklıma geliyor, bu konuda beni gerçekten çok üzüyor. Ben bir yerin ağaçlandırılmasına hiçbir zaman karşı olmadım. Sinop Yarımadası boş duruyor. Bu yarımada üzerinde ağaçlandırılacak yer mi kalmadı da, Sülük gölü kurutularak ağaçlandırıldı.?.. Bu gölün içindeki su ve bu göle ismini veren sülükler kime zarar verdi de kurutulma kararı alındı. Anlamak mümkün değil.

Bildiğim Kadarıyla Gümüşhane’deki Dipsiz Göl’ün kurutulmasından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Define arama işlemini CED kapsamına aldı. Bu karardan sonra DSİ Genel Müdürlüğü de Harekete geçip, Akar Sularımızın, Göllerimizin bir düzen içinde korunması için bir dizi önlemler aldılar. Ama ne çare; Gümüşhane ilindeki Dipsiz Göl ‘ün tekrar dibine su verirler, ancak bizim Sülük Gölü’ne suyu kim getirecek bunu bilmiyoruz.

Bu nedenle de, Yetkililerden Sülük Gölünün yine eski haline dönüştürülmesini bekliyoruz.