Yaklaşık 22 yıldır Sinop TSO’na kayıtlı bir Anonim Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Necati Öztaş, oda tarafından ticaret erbaplarının yaptırdığı işlemler için fahiş fiyatlar uygulandığını, hatta yönetim seçimi tescil işlemleri yaptırılırken alınmaması gereken genel kurul harçlarının bugüne kadar, her şirkete ödettirildiğini iddia etti. Bu yanlışa itiraz etmesine karşın oda yetkililerinin konuya duyarsız kaldıklarını belirten Necati Öztaş, durumu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğüne ilettiğini söyledi. Öztaş; “Sinop Ticaret Sanayi Odasında 1994 yılından buyana anonim şirket yönetim kurulu başkanlığı yapıyorum. Aynı zamanda mali müşavirim ve birçok şirketlere yol gösterdim, yüzden fazla şirkete hibe projeleri ve danışmanlıklar yaptım, kooperatif başkanlıkları yaptım, üniversiteyi bitireli 42 sene oldu. Bu duyarsızlığı ve hataları bu sebeple biliyor ve görüyorum. Sinop TSO’da tescil işlemlerinde ve kapasite raporu gibi zorunlu çıkartılması gereken belgelerde diğer il ve odalara göre çok yüksek fiyatlarla işlem yapıldığını belirledim. Sinop Ticaret Sanayi Odasına gittiğimde durumu anlattım ama bir türlü işlemlerimi diğer odaların aldığı ücretler seviyesine çektiremedim. Bu işlemim için önce benden 2 bin 600 TL istediler. Daha sonra Bin 600 TL’ye indiler. Bunun üzerine Ankara Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğüne gittim. Daire başkanları ile görüştüm. Bu sayede yönetimin seçimini tescil işlemlerini yaptırırken alınmaması gereken genel kurul harçlarının bugüne kadar, her şirkete ödettirildiği, benim ise bu genel kurulda ödemediğim gerçeğini yaşadık. Ama diğer odalar bu tür işlemlerde ayrıca oda ücreti almazken Sinop TSO ek 400 TL ücret almaya devam etmektedir. Ankara’da bir kapasite raporu alınmak istendiğinde 410 TL oda ve eksper ücreti artı 350 TL TOBB ücreti ile toplamda 760 TL paraya yaptırılırken Sinop’ta bu işlem için bin 318 TL istenmektedir. Ayrıca TOBB’nin bütün Türkiye’deki ticaret erbaplarının kapasite raporlarından 350’şer TL alması ne kadar vicdani, insani ve hukukidir? Devlet bile bu işlemden harç almazken TOBB’nin aldığı bir nevi haraç değil midir? Elle tutulur, gözle görülür 30 yıldır TSO’nın üyelere bir fayda sağladığını görmedim. Sadece bazı kurumların ve organların bilgilendirme konferanslarına yardımcı oldu hepsi o kadar. Paraya ihtiyacı yok. Binası var. STK olarak, ne bir yatırım yapmakta ne de üyelerine faydalı olmaktadır. Yatırımcı Sinop’a neden gelmiyor, işte sebeplerinden bir tanesi de bu. Durumu Sinop TSO Meclis Başkanlığına bildirerek durumun düzeltilmesini istedim. Ama öğrendiğim kadarı ile hiçbir iyileştirme ve yardım görmedim. Bunun üzerine Sayın TSO üyeleri ve meclis üyelerini uyudukları uykudan uyandırmak istiyorum” dedi. 

SİNOP TSO KANUN MADDELERİNİ UYGULAMIYOR
Geçtiğimiz Ocak ayında Sinop’ta yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle organize sanayi bölgesinde bulunan çok sayıda işletmenin büyük oranda hasar gördüğünü hatırlatan Necati Öztaş, bölgede işyerleri zarar gören işletme sahiplerinin oda borçları ve aidatlarının silinmesi yönündeki taleplerinin oda tarafından reddedildiğini söyledi. Bölgede doğal afet yaşandığına vurgu yapan Necati Öztaş, ilgili kanunda yer almasına karşın, Sinop TSO yönetiminin kanunun gerektirdiği uygulamayı yürürlüğe koymaktan kaçındığını iddia etti. Öztaş; “Saygıdeğer Meclis Üyeleri ve TSO üyeleri, Ağustos ayı olağan Sinop TSO Meclis toplantısında vermiş olduğum dilekçemde oda görüşmelerinizin olumsuz olarak kabul edildiğini öğrenmiş bulunuyorum. Öncelikle sizlere Kanun No. 5174 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile kurulan Ticaret Sanayi Odaları hakkındaki hükümlerini okuduğunuzu, bilgilendiğinizi ve Oda Meclis Üyelerinin görevlerini gayet iyi bir şekilde öğrenmiş olduğunuzu düşünüyorum ama uygulama bunun tersi olarak cereyan edince bu bilgilerden uzak olduğunuzu ve ilgilenmediğinizi hissetmiş durumdayım. Madde 17 de konumuzla ilgili maddeleri derki; Oda meclisinin görevleri MADDE 17. Oda meclisinin görevleri şunlardır: ı) Yıllık bütçe ve kesin hesapları onaylamak ve yönetim kurulunu ibra etmek, sorumluluğu görülenler hakkında takibat işlemlerini başlatmak. o) Tahsili imkânsızlaşan alacakların takibinden vazgeçme veya ölen, ticareti terk eden ve odaya olan aidat borçlarını, yangın, sel, deprem ve benzeri tabiî afetler gibi, iradesi dışında meydana gelen mücbir sebeplerden dolayı ödeme güçlüğü içinde olan üyelerin aidat borçlarının ve gecikme zamlarının affı ve/veya yeniden yapılandırılmaları ile oda veya üyeler adına açılacak davalar konusunda yönetim kurulundan gelen teklifleri inceleyip karara bağlamak ve gerekli gördüğünde bu yetkisini yönetim kuruluna devretmek. Görülüyor ki burada afet bölgesi ilan edilmesi gerekir diye bir madde yok. yangın, sel, deprem ve benzeri tabiî afetler yazmaktadır. Afet Bölgesi ayrı şey o yörede afet olması ayrı şeydir. Oda Başkanı veya Genel Sekreter ne derse onu hemen kabul ediyorsunuz çünkü ilgili kanunu bilmiyorsunuz ve ilgilenmiyorsunuz. Konu açık ve net burada bir afet olmuş İl Afet İşleri Müdürlüğü afet olduğunu tespit etmiş ilan etmiş. Ama Afet Bölgesi dememiş. Gerek yok ki afet bölgesi olmasına önemli olan afet olup olmamasıdır ve Sinop’ta kar sebebiyle afet gören bizim gibi işletmelerin oda borçları ve aidatlarının silinmesini istemek en tabi hakkımızdır” diye konuştu.

SİNOP TSO TEK BİR KİŞİNİN GÜDÜMÜ İLE YÖNETİLEMEZ
Sinop Ticaret ve Sanayi Odasının yaptığı hizmetler karşılığında alınan ücretlerin de oldukça yüksek olduğunu belirten Necati Öztaş, oda yönetiminin tek bir kişinin güdümü ile yönetilemeyeceğini ifade etti. Öztaş; “Sinop Ticaret Ve Sanayi Odası 2016 yılı yapılan hizmetler karşılığı alınacak ücretler tarifesini yayınlamış. Allah aşkına bir inceleyiniz, alınması gereken ücretler çok yüksek ve tavan fiyat zaten 500 TL, ayıp olmasa en üst sınırda 500 TL alınacak, peki sizler hiç üyeleri düşünmez misiniz? Kaldı ki bu liste sadece yılbaşında hazırlanır ve bir daha hazırlanmaz diye bir şey yoktur. Bugün büyük bir ticaret tıkanıklığı içinde bulunuyoruz. Diğer odalar daha az ücret alırken bize yüksek ücretlerin ödettirilmesinden mutlu musunuz? Koskoca Sinop Ticaret ve Sanayi Odası tek bir kişinin güdümü ile yönetilmez, kanunlar vardır yönetmelikler vardır onlarla yönetilir. Bir üyenin dediği gibi nasıl olması gerekir diye soruyoruz şöyle olur dediklerinde kabul ediyoruz demiştir. Koskoca oda böyle mi yönetilir?” dedi.

YA BANA YAPILAN UYGULAMA YASA DIŞI YA DA DİĞER ÜYELERE YAPILAN UYGULAMA
Sinop TSO Yönetimine yaptığı itiraz neticesinde tescil işlemlerinde kendisinden istenen genel kurul harcının iptal edildiğini ancak diğer şirketlerden ya da kooperatiflerden halen alınmaya devam edildiğinin söyleyen Necati Öztaş,  bu durumda ya kendisine yapılan uygulamanın ya da diğer şirketlere yapılan uygulamanın yasa dışı olduğunu belirtti. Öztaş; “TSO sicil müdürüne 15 Ağustos 2016 tarihinde sordum, benim tescil işleminden Genel Kurul Harcı almadınız bugün hala başka şirketlerden veya kooperatiflerden alıyor musunuz diye. O da bize bakanlıktan yazı gelmediği müddetçe almaya devam edeceğiz dedi. Bunun üzerine yasa gereği kestiği harçlar ile ilgili kanun ve bakanlık yazılarını istedim. Şimdi benim genel kurul harçlarını almazken bu kanun yok muydu? Bana 2003 yılında yayınlanmış yazıları gönderdi. Lütfen düşünün Türk Ticaret Kanunu değişmiş derenin altından nice sular geçmiş bakanlık bu kişileri bütün toplantılarda Genel Kurul Harcı alınmayacaktır diye söylemiş, bunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı benim yanımda ilgili kişiye söylüyor ve bu sebeple ben genel kurul harcı ödemiyorum ama bugün hala bu işlemlerden genel kurul harcı alınmaktadır. Ya benden alınmayan genel kurul harcı yasa dışı ya da bugün diğer üyelerden alınmaya devam edilen genel kurul harcı yasa dışı. Toplantıda Genel Sekreter size hala Genel Kurul Harcı alıyoruz diyor ve siz bilmediğinizden ilgilenmediğinizden hemen kabul ediyorsunuz” dedi. 

BURASI TSO’MU YOKSA TİCARİ BİR İŞLETME Mİ?
Sinop Ticaret ve Sanayi Odasının şirketlere uyguladığı fiyat tarifeleriyle tam anlamıyla bir ticarethane mantığı güttüğünü söyleyen Necati Öztaş, ticaret erbaplarını temsil etme görevini üstlenen bu büyük sivil toplum kuruluşunun görevini tam anlamıyla yapmadığını belirtti. Öztaş; “Sayın oda başkanına seslenmek istiyorum; Ankara binden fazla kapasite raporu verirken biz yılda 25 adet kapasite raporu veriyoruz. Burası Ticaret Sanayi Odası mı? yoksa hizmet veya mal satan ticari biri işletme mi? Bu mantıkla TSO gibi Sinop’un büyük bir sivil toplum örgütü yönetilebilir mi? Beyler lütfen ya bizleri tam anlamı ile temsil ediniz veya görevlerinizi başkalarına devrediniz bırakın bu görevlere harfiyle yapacak insanlar gelsinler. Sayın halkımızın, TSO üyelerinin ve meclis üyelerine duyurulur. Saygılarımla iyi çalışmalar dilerim” diye konuştu. 
 
Editör: Vitrin Haber