Sinop’a Tarih Yolculuğu
Umutların mola verdiği yerde
Geceler bir deniz gibi akıyor.
Baksam bir uzaklık var hangi yana
Ve hangi eşyaya baksam bir ayna
Varmak istediğim uzak limana
Gemiler beni almadan kalkıyor
 
Şair Sinop’u böyle anlatıyor. Biz de şehitleriyle anlatıyoruz.



Şehitler ve şehitlikler… Gönül yaramızdır, unutmamamız gereken en değerli hatıralar olarak kalmalı. Ama hep unutmuşuzdur. Unutmak vefasızlığın en büyüğüdür. Artık vefa İstanbul’da bir semtin adı olarak kalmış. Aslında vefa bir semt adı değil, bizi biz yapan en önemli değerdir. 



Şehitlere vefa, tarihe vefa, ecdada vefa, en muteber hadis kitabı olan Sahihi Buhari’de yer alan Allah resulünün ifadesiyle imandan gelmektedir. Gerçek anlamda vefalı olanlar kamil imana sahip insanlardır. 



Sinop Türk-İslam tarihin kilometre taşıdır. Selçuklu’nun ilk donanma merkezidir. Alimler ve evliyalar yatağıdır. Sinop şehitler diyarıdır. Birinci Cihan harbi ve Kurtuluş Savaşı’nda 5 binden fazla şehit vermiştir. 1853 Sinop baskınında asker ve sivil toplam  9 bine yakın şehit veren Sinop, şehitler diyarı olmasına rağmen her nedense bir türlü gündeme gelmez. Biz, Devri Alem belgesel yayıncılık olarak Sinop şehitlerini gündeme getirmek için yıllardır  mücadele veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. 



SİNOP BASKININI BİLİYOR MUYUZ?
Bundan tam 159 yıl önce. 30 Kasım 1853…yine böyle bir Cuma günü. Sinop’da ki Osmanlı donanması Ruslar tarafından bombalanır. Sadece donama değil, Sinop şehri de bombalanmıştır. Bazı kaynaklara göre sayılar farklıda olsa ,  4 bini asker olmak üzere toplam  9 bine yakın Sinoplu şehit olmuştur. Tarihimize Sinop baskını olarak geçen bu acı olay unutulmuş, bir türlü Türk ve dünya kamuoyu gündemine gelememiştir. 



Unutulmuş Sinop şehitlerimizi araştırmak üzere 3 kez Sinop’a gittim. 2003 yılının Eylül ayında Sinop şehitliğinde belgesel çekimleri yaparken, şehitlerin cebinden çıkan paralarla yapılan çeşme ve Sinop şehitliğinin perişan hali beni kahretti. Şehitlik ve çeşmeyi belgesel görüntülerle kamuoyuna taşıdım. 



2003’ten 2012’ye 9 yılda ne değiştiğini merak ederek Eylül 2012 tarihinde tekrar Sinop’a gittim. Sinop Valisi sayın Dr. Ahmet Cengiz başta olmak üzere bir çok yetkiliyle görüşüp Sinop şehitliğinde ve Şehitler Çeşmesi’nde yine belgesel görüntüler çektim. Şehitlikte fazla bir değişiklik yoktu. Bir önceki Vali, şehitlerin başında ki anıt taşı şehit kemikleri üzerinden kaldırarak Valiliğin önüne koyarak şehitlere vefasızlık yapmıştı. 



Tarihçi olan sayın valimiz dr. Ahmet Cengiz bey Sinop ile ilgili çok güzel açıklamalar yapması  gelecek adına bizleri umutlandırmış, belgesel çekimlerimizi tamamlayarak Sinop’tan ayrılmıştık. 
  
SİNOP LİMANINI KİM BOMBALADI?



Tarihimizde Sinop baskını olarak geçen, binlerce şehidimize mezar olan Sinop baskınıyla ilgili ilk kez savaşların 150.yılı dolayısıyla 2003 yılında Viyana’da bir toplantı yapılır, Türkiye Cumhuriyeti devleti ilk kez Osmanlı ile ilgili bir toplantıya resmi heyet gönderir. Bu resmi heyette yer alan akademisyen ve tarihçi sayın Haluk Dursun beyden  Kırım’da belgesel çekerken  çok önemli bilgileri dinledim. Daha sonra bu konuda geniş araştırmalar yaptım.  Sinop baskını ile  ilgili bir çok tarihi bilgilere de ulaştım.



Yaptığım araştırmalarda özetle şu bilgiler yer almakta. Sinop baskını bugün bile aydınlatılamayan bir muammadır. Zira dönemin üst düzey Osmanlı devlet yetkililerinden olan Mustafa Reşit paşa, Fransa ve İngiltere’nin  Kırım’da  Osmanlı’ya desteğini almak için Sinop limanını sözde Rus donanması gibi hazırlanan bir Türk donanmasıyla vurulduğunu, dolayısıyla kendi limanımızı sırf İngiliz ve Fransızların desteğini almak için gemilerimizin kendimizin vurduğunu söyleyen tarihçiler de vardır. Sinop baskınından sonra Fransız ve İngilizler Kırım savaşlarında Osmanlı’ya destek olmuş, bu savaşlarda çok sayıda Fransız ve İngiliz  askeride de ölmüştür. Mustafa Reşit Paşa’nın Rusya ile yapılan barış görüşmelerine katılmasını Fransızlar istememişler, sebep olarak kendi limanını bombalayarak bizi Ruslarla savaştırdı suçlamasını yapmışlardır. Gerçekten çok önemli bir iddiadır. Sinop baskınından 159 yıl sonra Balyoz  ve Ergenekon Darbe Planların’da kendi uçağımızı düşürme, camileri bombalama gibi iddiaların yer alması hem düşündürücü hem de ibret alınmayan tarihin tekrarı hüviyetindedir.



Buradan bütün tarihçilere ve araştırmacılara bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bilgi ve belgeler ışığı altında Sinop baskını araştırılmalı. Acı da olsa bütün tarihi gerçekler gün yüzüne çıkartılmalıdır. Bu görev öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sayın Erdoğan’a düşmektedir. Sinop baskını bu güne kadar aydınlatılsaydı tarihler tekrar etmezdi. Sinop baskı ve kırım savaşların dan sonra Osmanlıda bir çok şey değişmiş ve  Osmanlı devleti yıkılmaya başlamıştı. Sinop baskını Osmanlı Türk tarihi için  bir milad ve dönüm noktasıdır.



Sinop’ta halen şehitlerin kemikleri Sinop limanında balıklara ve deniz canlılarına yem oluyor. Bugüne kadar ciddi bir bilimsel araştırmada bölge de yapılamadı. Sinop’un tarihçi olan yeni Valisi, kültür adamı sayın Dr. Ahmet Cengiz şehitlere tarihi görev  ifa ederek şehitlerimize  sahip çıkacağına ve vefa borcumuzu ödeyeceğine inanıyorum.
   
SİNOP ŞEHİTLERİ BELGESELİ
Sinop, benim için gönül yarasıdır. Her fırsatta Sinop’a giderek araştırma yapmaya çalışırım. Sinop şehitleri anılsın diye yıllardır mücadele ediyorum. Sinop Şehitleri tıpkı, Çanakkale, Sarıkamış, Yemen ve Kurtuluş savaşı şehitleri gibi anılmalıdır. Sinop Şehitlerinin kemikleri halen sızlamakta. Sinop şehitleri vefasızlığa uğramakta. 159 yıl önce 30 Kasım’da bugünkü Cuma günü gibi kim vurduya giden vahşi bir şekilde şehit olan aziz Sinop şehitlerini anmak için tüm Sinopluları, Sinop’da ki sivil toplum örgütlerini tarihi göreve davet ediyorum. Devri Alem belgesel yayıncılık olarak Sinop şehitleriyle ilgili hazırladığımız belgesel görüntüleri www.belgeselyayincilik.com ve www.gebzegazetesi.com da ki Devri Alem belgesel TV’den izleyebilirsiniz.



Sinop’ dan Kırım’a  Şehitler belgeseli  Önümüzde ki günlerde bir çok ulusal ve bölgesel TV kanalında da yayınlanacaktır. Aziz şehitlerimizi 159 yıl sonra bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz. 



Sinop baskını ve Kırım şehitleriyle ilgili yazdığımız yazı ve araştırmalar ve ansiklopedik bilgiler, Kırım bölgesinde yaptığımız araştırmalar ve Sinop’un geneliyle ilgili hazırladığımız araştırma yazılarını www.belgeselyayincilik.com ve www.gebzegazetesi.com adresinde ki köşemizden okuyabilirsiniz.