GÜNCEL

Sinop Nükleerinde yerli sanayiciye 8 milyar dolarlık fırsat



Söz konusu 11 iş alanı, santralin proje ortağı Japon şirket Mitsubishi HeavyIndustries (MHI) ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ortak çalışmaları sonucu belirlendi. Bu alanlarda yapılacak üretimlerle yerli sanayicinin nükleer enerji alanında tecrübesinin artırılması hedefleniyor.

Santral inşaatında faaliyet göstermek isteyen sanayiciler, belirlenen alanlara ilişkin detaylı bilgiye Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Cern Sanayi İrtibat Ofisi ile Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığından ulaşabilecek.
Sinop'ta inşa edilecek Türkiye'nin ikinci nükleer santrali 4 bin 480 megavat kurulu kapasiteye sahip olacak ve dört reaktörden oluşacak. Santralin ilk reaktörünün 2023 yılında devreye girmesi planlanıyor.

Sinop Nükleer Santral Projesi'nde yerli sanayici için başvuru bekleyen 11 iş alanı şöyle: Alternatif akım güç kaynakları, Hava kilitleri, vakum kilidi, hava kilit valfleri, hava kilitli kapılar, Doğru akım güç sistemleri, Elektrik motorları, Pompa ve pompa motorları, Enstrümantasyon ve kontrol cihazları, Isıtma, havalandırma, iklimlendirme cihazları, Ağır ekipmanların taşınmasında kullanılacak ekipmanlar, Basınç ve farklı basınç iletici, Paslanmaz çelik kaplama ve silindir gömleği, Türbin adası ve yardımcı santral sistemleri için pompalar.