Uğur Mumcu Meydanında gerçekleştirilen açıklamada yürütme kurulu adına konuşan NKP Sözcüsü Zeki Karataş, "Karşılıklık tehditler ülkemiz ve sınır komşularımızın ulusal güvenliğini tehlikeye sokmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Karataş sözlerine şöyle devam etti: Ermenistan ordusunun, 12 Temmuz 2020 tarihinde Tovuz Bölgesi’nde Azerbaycan mevzilerini top atışlarına tutması ve Azerbaycan ordusunun karşılık vermesi üzerine iki ülke arasında çıkan çatışmalar giderek şiddetini arttırdı.

Ermenistan’ın Azerbaycan’daki Mingeçevir Barajı’nı vurma tehdidinin ardından, son olarak Azerbaycan da Metsamor Nükleer Santrali’ni hedef gösterdi".

‘Eski teknolojiyle inşa edildi, ömrü çoktan doldu’
Söz konusu nükleer santralin 1977 yılında Çernobil ve Fukuşima ile aynı teknoloji kullanılarak Rosatom tarafından inşa edildiğini belirten Karataş, 2005 yılında ömrünü tamamlamasına rağmen ısrarla faaliyetine devam ettirildiğini söyledi.

Karataşa “Ermenistan ve Bulgaristan’da, ülke sınırımızın hemen yanında, adeta görülmemiş güçte yıkıcı saatli bomba niteliği taşıyan santrallar, ulusal güvenliğimiz açısından büyük tehdit oluşturmaktadır” dedi.

‘Iğdır, Kars ve Ağrı için hayati bir tehlike’

Son derece eski teknolojiye sahip bu santrallerin çalışmasının bile büyük bir tehdit unsuru olduğunu belirten Zeki Karataş: “Metsamor’a olası bir saldırı sonucunda; Iğdır, Kars ve Ağrı illerimiz başta olmak üzere, Erivan, Nahçıvan, Gürcistan, İran gibi sınıra komşu ülkeler ve hatta Avrupa için de hayati tehlike oluşturacağı oldukça açıktır" diye konuştu. 

Böyle bir hedef göstermeyi kınadıklarını belirten Platform sözcüsü Zeki Karataş “Nükleer santralların barındırdığı risklerin sonucu, yaşanan büyük felaketlerle acı bedeller ödenerek tüm dünya kamuoyunca görülmüşken, ülkeler arasında çıkan savaşlarda saldırı hedefi olarak gösterilmesini kabul etmiyoruz” açıklamasını yaptı.

Editör: Vitrin Haber