GÜNDEM

Sinop Kalesinin iki yakası birleşiyor

Sinop Meydan Projesi ile gün yüzüne çıkartılan binlerce yıllık Sinop Tarihi Kalesi'nin Atatürk Caddesi üzerinde bulunan ve henüz onarılmayan kısımlarının restorasyonu için çalışma başlatıldı. 

İçerisinde tarihi saat kulesinin de bulunduğu kale surları onarıldığında, tarihi yapı tüm ihtişamıyla kentin sembolü haline gelecek. Yıkılan belediye binasının bulunduğu alanda yıllar önce tahrip edilen ve kaleyi birbirinden ayıran kısım ise yapılacak kemer ile tekrar bir araya getirilecek. Ayrıca Meydan Projesi kapsamında düzenlemesi süren alana, tarihi kalıntıların da serpiştirilmesi ile kent adeta açık hava müzesine dönüştürülecek. Bu kapsamda Arkeoloji Müzesi bahçesinde bulunan çeşitli dönemlere ait başta sütunlar olmak üzere çeşitli tarihi kalıntılar meydana çıkmış olacak. 

TARİHİ KALE ESKİ GÖRÜNÜMÜNE KAVUŞACAK
Başlatılması planlanan kale restorasyonu ile ilgili bilgi veren Vali Erol Karaömeroğlu, "Yarıya kadar onarılan tarihi Sinop Kalesinin kalan kısmını da köprü bağlantısını da yaparak restore edilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Yıkılan belediye ve özel idare iş hanı binalarının bulunduğu alanda daha önce yıkılan bölüm yapılacak kemer ile birleştirilerek, tarihi kale eski görünümüne kavuşturulacak" dedi.  

Bu arada yeni başlatılması planlanan restorasyon çalışmalarının yaklaşık 5 milyon TL'ye mal olması planlanıyor.