TÜBİTAK tarafından düzenlenen orta öğretim öğrencileri arası araştırma projeleri yarışması samsun bölge sergisine 4 biyoloji projesi ile katılan Sinop Fen Lisesi 2 projede bölge birinciliği 1 projede bölge ikinciliği alarak ödül törenine damgasını vurdu.
2014 yılı 45. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrenciler Arası Araştırma Projeleri Yarışması Samsun Bölge Finali Ödül Töreni OMÜ Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlendi. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 1969 yılından bugüne başarılı bir organizasyon ile sürdürülen Ortaöğretim Öğrenciler Arası Araştırma Projeleri Yarışmasının Samsun Bölgesi için 1009 proje başvurusu yapıldı ve bunlardan birbirinden değerli 100 proje sergilendi. 17-19 Mart 2014 tarihlerinde sergilenen projeler 20 Mart 2014 günü ödül töreniyle dereceler sahiplerini buldu. TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Kamil Işık’ın ve Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı’nın konuşmasının ardından Üçüncü, ikinci ve finalistlerin açıklanması, öğrencilere başarı belgelerinin verilmesi ve kongre merkezinin çıkışında hatıra fotoğrafı çekilmesiyle tören sona erdi.
TÜBİTAK tarafından düzenlenen Orta öğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Samsun bölge sergisi ön elemelerine Sinop Fen Lisesi, 4 Biyoloji, 1 Matematik, 1 kimya olmak üzere toplam 6 bilimsel araştırma projeleri ile başvuruda bulunmuş ve akademisyenlerin değerlendirmeleri sonucu Biyoloji dalında 4 Proje sergiye davet edilmişti. Biyoloji dalında en çok projeyle katılan ve 3 finalist projenin 2 tanesini kazanan Sinop Fen Lisesi yarışmada kendinden bahsettirmeyi başardı.
Yarışmada dereceye giren projeler ve bu projelerin sahipleri ise şu şekilde oldu; 1.Olan Projeler; Proje Adı: Tohumlu Bitki Biyoçeşitliliği ve Polenleri İle Sinop Adli Rehber Kitabin Hazırlanması, Öğrenciler: Beyzanur Özkaptan – Nilay Can, Projenin Adı: Vicia Sativa L. Subsp İncisa (Bieb.) Arc. Var. İncisa Bitkisinin Doğal Yaşam Alanının Korunması ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ulusal Gen Bankasına Gönderilmek Üzere Tohumlarının Çoğaltılması. Öğrenciler: Mehmet Emin Kurtoğlu – Reyhan Nur Kurtoğlu. 2. Olan Proje; Proje Adı: Çekirdek Kabağı (Cucurbita Pepo L.) Bitkisinin Kurutulmuş Çiçeklerinin Karoten Miktarını Belirleyerek, Fonksiyonel Gıda Tasarımında Değerlendirilebilirliğinin Araştırılması. Öğrenciler: Anıl Erol - Önder Koç, Sergilenen Diğer Proje Öğrenciler: Burhan Vural – Nazlı İlgüner Proje Adı: Cevizin Yeşil Kabuğunun Metonol Ekstraktindan Antimikrobiyel Pudra Üretimi.
Finalist projeler 5-9 Mayıs 2014 tarihleri arası Ankara da yapılacak olan Türkiye finalinde ilimizi ve bölgemizi temsil edecekler.

Editör: Vitrin Haber