Sinop’un Bağımsız Kadın Belediye Başkan Adayı Oya Asak, bir toplantı düzenleyerek, göreve gelmesi halinde hayata geçirmeyi planladığı projeleri hakkında bilgiler verdi. 

Sinop Belediyesinde uzun yıllar Şehir Plancısı olarak görev yapan ve emekliliği sonrasında çok sayıda dernek ve STK’da görevler aldığını söyleyen Oya Asak, şehrin sorunlarını yakından bilen birisi olarak, mevcut sorunların çözümü için önemli projeleri hayata geçireceklerini söyledi. 

MEVCUT İMAR UYGULAMASI VATANDAŞLARIMIZI MAĞDUR EDECEK
Sinop’un uzun yıllardır çözüme kavuşamayan ve halen dava süreci devam eden bir imar planı olduğunu belirten Sinop Bağımsız Belediye Başkan Adayı Oya Asak, dava süreçleri devam etmesine rağmen uygulamaya konulan imar planı nedeniyle vatandaşların mülkiyet haklarına ipotek konulduğunu ve bu durumun vatandaşları mağdur edeceğini söyledi. Asak; “Sinop Belediye Başkanlığı ve belediye meclisinin bugüne kadar, belediye sınırları ve hemen yanındaki imar yetkisi belediyede olan mücavir alan dediğimiz belediye sınırına komşu alanda imar planı ile getirdiği haksız, adaletsiz, yasa ve yönetmeliklere aykırı, halka hizmeti içermeyen, şehrin ve halkın sorunlarını çözmeyen, imar kirliliği yaratan ve şehrimizin gelişme yönünü, ulaşım bağlantılarını ve trafik akışını hiçe sayarak belirlemeyen ve hala Samsun idare mahkemelerinde dava açılan ve davaların devam ettiği bir imar planı var.

Şuanda şehrin imar planı ile ilgili davalar halen devam etmekte iken, Sinop belediye başkanlığı 18. Madde uygulamaları denilen, imar yasasında bulunan imar uygulamasına başlamıştır ve sürdürmektedir. Bu uygulamada mülk sahiplerine imar kanununda belirtildiği şekilde tebliğ edilmemiştir. Mülk sahiplerinin bu 18. Madde uygulamasıyla anayasal haklarına ipotek konulmuştur.

Özellikle ada mahallesi, zeytinlik mahallesi, Osmaniye mahallesinde, Bostancılı mahallesinde ve yine ordu mahallesinde bunlar devam etmektedir. Bu uygulama ile kişi tek başına özgür iradesiyle parselini kullanamamaktadır. Hatta taşınmaz üzerinde binaları olan mülk sahipleri, taşınmazlarına komşu parsellerdeki önceden kaçak yapılan diğer yandaş binaların ruhsatlı hale getirilmesi için yasalara aykırı olarak hisselendirme yapılmış, Anayasanın 35. Maddesindeki mülkiye hakkında ipotek konulmuştur. Vatandaşlarımız da yakın zamanda bunun farkına varacaklar ve mahkemelere başvuracaklardır” dedi.

ÇEVRE DÜZENİ PLANI KİŞİLERE GÖRE YAPTIRILMIŞ VE ONAYLANMIŞTIR 
Sinop’ta imarın ranta teslim edildiğini ve meclis üyelerinin de buna bilerek ya da bilmeyerek alet edildiğini iddia eden Sinop Bağımsız Belediye Başkan Adayı Oya Asak, mevcut çevre düzeni planının kişilere göre yaptırıldığını ve onaylandığını belirtti. Asak; “Belediyeden ayrıldığım günden buyana takip ettiğim aylık meclis toplantılarında Sinop’ta imarın ranta teslim edildiğini ve meclis üyelerinin de buna bilerek ya da bilmeyerek alet edildiğini gördüm. Ayrıca, vatandaşların dilekçelerine verilen cevapların ve alınan kararların eşitlik ilkesine dayanmayan adaletsiz kararlar olduğunu ve kişilere göre çifte standart uygulandığını gördüm. Sinop belediye başkanlığının çevre şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğü ile birçok konuda uyum içinde çalışmadığını gözlemledim. 
Şehrimizin en önemli sorunlarından bir tanesi olan imar planı ile ilgili önemli projelerimiz var.

Şuan şehrimizin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/25000 ölçekli uygulama imar planlarına yön veren 1/25000 ölçekli çevre düzeni planının 4 yeni mahalleyi kapsayacak şekilde ve şehrin gelişme yönünü yol bağlantısıyla dışarıya gelişmesini sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesini sağlayacağım. Çünkü 1/25000 ölçekli çevre düzeni planında özellikle konut alanları ada mahallesinde oluşsun ve rant sağlansın diye ada ve zeytinlik mahallerine yüklenilmiştir ve bunu uygulayabilmek için de çevre düzeninde ona has kararlar alınmıştır. Çevre düzeni planı şehrin geleceği ile ilgili en önemli kararların alındığı bir plandır. Bu sebeple Sinop’un çevre düzeni planı tamamıyla yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Çünkü bu plan kişilere göre yaptırılmış ve onaylanmıştır. 
Aynı zamanda diğer bir plan da; Samsun kültür varlıkları koruma kurulunca şuanda daha onaylanmayan, yürürlüğe konulamayan ve arkeolojik, kentsel, doğal sit alanlarının tarihsel ve kültürel dokuyu dikkate alarak ve şehrin diğer bölümlerini içeren uygulama imar planlarıyla bütünlüğü sağlayacak, çevreye en iyi şekilde hizmet verecek şekilde yeniden düzenleyeceğim. Yani kentsel sit alanı olan planlarla diğer uygulama imar planlarının bir bütün olarak hazırlanması ve uygulama yapılması gerekirken şu anda bu durum söz konusu değildir. Bu nedenle de vatandaşlarımız son derece mağdurdur. 

SİNOP BELEDİYESİNDEKİ İSRAFIN DİZ BOYU, HİZMETİN İSE SIFIR OLDUĞUNU GÖRDÜM
Sinop Belediye Başkanlığı için ayrılan 5 yıllık bütçenin, 500 milyon lira olduğunu hatırlatan Sinop Bağımsız Belediye Başkan Adayı Oya Asak, hizmetlere bakıldığında Sinop belediyesindeki israfın diz boyu hizmetin ise sıfır olduğunu gördüğünü söyledi. Asak, “5 yıllık belediye başkanlığı bütçesinin yaklaşık 500 milyon lira olduğu düşünüldüğünde ve yapılan hizmetlere bakıldığında Sinop belediyesindeki israfın diz boyu hizmetin ise sıfır olduğunu gördüm. Göreve gelmemiz halinde bu bütçenin tamamının Sinop’umuz için kullanılacağına buradan söz veriyorum. 
Sinop’ta vatandaşlarımızla yaptığım görüşmelerde şehrin özellikle turistlerde dolu olduğu yaz aylarında yaşanan pislik, kötü kokular ve denize akan kanalizasyon, trafikteki keşmekeşlik, otopark sorunu ve daha birçok konuda şikayetçi olduklarını gördüm. Bu konularda artık alanında uzman ve kadın eli değmiş bir çözüm yöntemiyle hallolacağını düşünerek mevcut sorunların çözümü için göreve talip oldum. Sinop’umuz için planladığımız projelerimizi ilerleyen günlerde sosyal medya hesaplarımdan yapacağımız yayınlarla duyuracağız. 

Şuanda şehrimiz temizlik açısından içler acısı bir durumda. Bildiğiniz gibi aslan yattığı yerden belli olur derler. Biz şehrimizin tamamında bir temizlik projesi başlatacağız. Doğal, kültürel özellikleriyle öne çıkan turizm kenti Sinop’umuzun alt ve üst yapısını hayata geçireceğimiz projelerle yeniden düzenleyeceğiz ve Sinop’un imajını değiştireceğiz. Sinop’umuzu örnek bir şehir yapacağız.

Trafiğin akışını engelleyen şehrimizin kanayan yarası haline gelen Sakarya Caddesinde yeni bir revize yaparak yeniden geliş ve gidiş yönünde trafik akışı sağlamayı planlıyoruz. Bu alandaki proje KUZKA’nın desteğiyle yapılmıştı. Bu alanın süresi dolalı 2 yıl oldu. Ancak yaşanan mağduriyetlere rağmen şuana kadar belediye tarafından hiçbir şey yapılmadı. Yine batur caddesini de trafik akışına bir alternatif olarak görüyorum. Burada da trafik akışını düzenleyerek bu alanın geliş gidiş olmak üzere çift şerit yapacağız” diye konuştu. 

Asak, açıklamalarının ardından vatandaşların sorularını yanıtladı.

Editör: Merve Yerli