Geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde yürürlüğe giren kanuna göre, yeni mezun öğrenciler 2 yıl daha sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Buna göre lise mezunlarında 20, yükseköğrenim mezunlarında 25 yaşını geçmemek üzere, okullardan mezun olanlar 2 yıl daha genel sağlık sigortalısı sayılacak ve gelir tespitine tabi tutulmayacak.
    
Geçtiğimiz Şubat ayında resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yeni kanunla gençlere genel sağlık sigortası prim muafiyeti getiren düzenleme de yasalaştı. Buna göre, liseden mezun olan gence 20 yaşını, üniversiteden mezun olan gence ise 25 yaşını geçmemek şartıyla 2 yıllık genel sağlık sigortası prim borcu muafiyeti getirildi. Böylece liseden veya üniversiteden mezun olan bir genç üniversiteye girememiş ise mezun olduğu tarihten itibaren 2 yıl boyunca gelir testine girmeden ve prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Yeni düzenleme ile ilgili bilgiler veren Sinop Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Yaşar Yılmaz, yeni düzenlemeye göre, sağlık hizmetlerinden faydalanacak kişinin kendisinin veya üzerinden sağlık yardımı alacağı genel sağlık sigortalısının prim borcuna bakılmayacağını söyledi. Yılmaz; “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 67 nci maddesinde yapılan değişikliğe göre, 1/6/2012 tarihinden itibaren lise ve dengi okullarda öğrenim görenler, bu öğrenimlerini bitirmelerini izleyen tarihten itibaren herhangi bir yükseköğrenim kurumuna kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın 120 gün daha bakmakla yükümlü olunan kişi veya ölüm gelir/aylığı alan hak sahibi kişi olarak Kurum sağlık hizmetlerinden faydalandırılmakta idi. 

Yeni yapılan düzenleme ile 6663 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanunun 67 nci maddesinin dördüncü fıkrasının üçüncü cümlesi; "Ayrıca, lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek ve bakmakla yükümlü olunan kişi ya da 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendinde sayılanlar hariç genel sağlık sigortalısı olmamak şartıyla mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle, prim borçlarına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olunan veya hak sahibi kişi sayılmak suretiyle sağlık hizmetinden faydalandırılır." şeklinde değiştirilmiş ve 10/2/2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir” dedi. 

Yeni düzenleme ile lise veya yükseköğrenimden mezun olanların,  genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişisi veya hak sahibi olarak ölüm gelir/aylığı alan kişi kapsamında, mezuniyet tarihini takip eden günden itibaren iki yıl süreyle sağlık hizmetlerinden yararlandırılacağının altını çizen Sinop Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Yaşar Yılmaz, düzenlemeye göre, sağlık hizmetlerinden faydalanacak kişinin kendisinin veya üzerinden sağlık yardımı alacağı genel sağlık sigortalısının prim borcuna bakılmayacağını belirtti. Uygulamadan faydalanabilecek kişiler hakkında da bilgi veren Sinop Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Yaşar Yılmaz şunları söyledi; “Bu uygulamadan; Genel Sağlık Sigortalısının Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişi Kapsamında İken Lise ve Dengi Okullardan veya Yüksek Öğrenimden Mezun Olan Öğrenciler, Hak Sahibi Olarak Ölüm Gelir/Aylığı Almakta iken Lise ve Dengi Okullardan veya Yüksek Öğrenimden Mezun Olan Öğrenciler yaralanabilecektir. 

Getirilen yeni düzenleme ile Kanunun yürürlük tarihinden sonra lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar 25 yaşını geçmemek kaydıyla, mezuniyet tarihini takip eden günden itibaren iki yıl süreyle bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaktır.
Kanunun yürürlük tarihinden önce mezun olanlardan, henüz iki yıllık süreyi doldurmayanlar için, mezuniyet tarihini takip eden günden itibaren (Lise mezunları için 120 gün hesaba dahil edilerek) iki yıllık sürenin tespiti yapılacaktır. Bu kapsamda olanlar 10/2/2016 tarihi sonrasında 2 yıllık süreden kalan süre kadar, bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaktır.”

 
Editör: Vitrin Haber