Açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Gökhan Telatar, “Her yıl bu içinde bulunduğumuz hafta Verem Savaşı haftası olarak çeşitli etkinliklerde kutlanmakta. Buradaki amacımız şu verem hastalığı birçoğumuzun vakıf olduğu üzere tehlikeli ve öldürücü bir hastalık aynı zamanda bulaşıcı olduğu için toplumu tehdit eden bir hastalık ancak tedavisi olan ve erken teşhisle önlenebilen bir hastalık. Sonuçlarının bu kadar ağır olduğu ve önleme imkanının olduğu bir hastalıkla ilgili önleme çalışmalarının yapılması bizim için tabi ki büyük bir önem arz ediyor.

Verem hastalığı yakalanıldığında tedavisi mümkün ama zor bir hastalık. Uzun süreli ilaç tedavisi gerektiren bir hastalık. Onun için bu uzun meşakatli sürecin başlamaması için erken tanı için içinde bulunduğumuz bu haftada vatandaşlarımızı bilgilendirmek için çalışmalarda bulunuyoruz” dedi.

Toplantıda Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Azize Çelik, “Her yıl kutlanılan bu haftanın amacı halkın konu ile bilgisini ve farkındalığını arttırmak. Çünkü verem hala çok önemli bir sorun ve bütün dünyada yaygın olarak görülüyor” diyerek dünyada ve Türkiye’de verem hastalığının derecesi ve konumu hakkında geniş bir bilgilendirme konuşması yaptı.

Verem Savaş İl Koordinatörü Dr. Bilge Şimşek Dinç yaptığı açıklamada, “Dünya nüfusunun 3 de 1’i vücudunda bu mikrobu taşımaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon insan verem hastalığına yakalanmakta ve 1,5 milyon insan verem hastalığından ölmektedir. Türkiye Dünya da verem hastalığının orta derecede görüldüğü illerden biridir. Sinop’ta ise 2012 de toplam 42 kişiye verem hastalığı teşhisi konulmuş 1271 kişi ise verem şikayetinden muayene olmuştur. 2011 de ise erkeklerin bayanlardan daha çok verem hastalığına yakalandığı görülmektedir” dedi.

Editör: Vitrin Haber