Samsun, Sinop, Amasya, Ordu UMKE timleri, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda planda yer alan 2015 TAMP bölge tatbikatına katıldı. 

Tatbikatın ilk günü olan, 26 Kasım 1943 günü saat 13.20 de meydana gelen Ladik depremi senaryo olarak kullanıldı. Aynı gün ve saatinde senaryo gereği Ladik Teberoğlu Mahallesi mevkiinde enkaz, Havza Bekdiğin tren istasyonunda tren kazası, Vezirköprü ve Havza'nın farklı köylerinde depremde yıkılan enkazlar, Kavak ilçesinde otogar, Betontaş Tesisleri, Meslek Yüksekokulu binası, Alaçam ilçesi Etyemez köyünde yıkılan ev, Asarcık Ayvacık ve Samsun merkez ilçelerinde meydana gelen kazalar olaylar senaryo edildi.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi (SAKOM) devreye girerek ildeki gönüllü sağlık personelinden oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) göreve çağrıldı. UMKE timlerinin göreve çağrılması illere bildirildi. Çağrı alan kurum ve birimler hazırlıklarından sonra ilgili birimler oluşturularak Samsun ve çevre illerinin UMKE timleri Samsun SAKOM merkezinde toplanmaları istendi. 122 ve 112 gibi acil çağrı kurumlarına gelen çağrıları AFAD Kriz Merkezi tarafından değerlendirilip görevli arama kurtarma timleri ve medikal timleri olay yerlerine yönlendirildi. Bu arada deprem etkisinin çok olduğu Ladik ilçesine şişme çadır hastanesi kurulması yönünde İl AFAD Müdürlüğü ve Sakom tarafından karar alındı. Hazırlıkları tamamlayan timler Samsun Ladik ilçesine hastaneyi kurmak ve vakalara müdahale etmek üzere intikal ettiler. Havza Bekdiğin bölgesindeki kaza için Amasya UMKE timleri görevlendirildi. Aynı ekip daha sonra Vezirköprü deki diğer olaylara görevlendirilip müdahale ettiler. Kavak ilçesindeki vakalara intikal halindeyken AFAD tarafından verilen vakalara müdahale sağlandı. Diğer UMKE timleri senaryoda geçen diğer olaylara müdahale ettiler tüm müdahaleler ekip tarafından rapor halinde SAKOM’a verildi. SAKOM tarafından da veriler toplanarak AFAD Kriz Merkezi tarafından raporlandı. Haberleşmeler uydu telefonu ve afet telsiz kanallarından yapıldı.
Bölge TAMP tatbikatı sona erdikten sonra tüm UMKE ekipleri 26 Kasım 2015 gece saatlerinde 19 Mayıs ilçesi Nebiyan Dağı mevkisindeki izci kampında eğitim ve tatbikat kampına girdiler. Kampa giren ekipler gece yön bulma, harita ve pusula kullanımı, kötü arazi şartlarında vakalara müdahale, hasta taşıma, ekip uyumu, ekipler arası koordinasyon, diğer kurumlarla sahada işbirliği içinde çalışma, fiziki kondisyon ve mukavemet, arazi şartlarında oryantiring ve kamp sırasında beslenme barınma gibi personelin beceri kabiliyet ve motivasyonunu geliştirecek eğitimler uygulamalar yapıldı.

27 Kasım 2015 günü gece saatlerinde 10’ar kişilik dört timden oluşan masa başı tatbikatı da gerçekleştirildi. Tatbikatta Ordu, Samsun, Sinop ve Amasya bölgelerinin afet risklerini konu alan senaryolar timlere verilerek tüm tim üyeleri ile beyin jimnastiği yapılarak senaryodaki olaylara müdahale şekillerini ve yapılacak görevleri diğer kurumlarla işbirliği gibi birçok konuda ekipler bilgi alışverişinde bulundu. Tatbikat sonunda tüm kamp katılımcıları ve Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal'ın katılımı ile masa başı tatbikatı senaryosu sunumu yapıldı, uygulamalar tüm katılımcılar ve Sağlık Müdürü tarafından değerlendirildi.

Tatbikat sonrası konuşan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Sağlık kurumlarında aktif çalışıp ek olarak gönüllü UMKE timine katılıp görev almak büyük bir özveridir. Bir UMKE gönüllüsü olarak, UMKE sağlık personeli ordusunu, eğitimlerde tatbikatlarda, başımıza gelebilecek muhtemel afetlere hazır bir şekilde görev alabilecek durumda olduğunu görmek gurur veriyor. Tüm katılımcılara, çevre illerden gelen UMKE timlerine ve eğitimcilere teşekkür ediyorum” dedi.
Samsun Bölgesi Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) TAMP Bölge Tatbikatı Kampı’nı 28 Kasım 2015 günü değerlendirme toplantısı sonunda 2016 bölge tatbikatının Ordu ilinde yapılmasını kararlaştırarak kamptan ayrıldılar.
İHA

Editör: Vitrin Haber