Sinop Üniversitesi Genç Yeşilay Kulübü tarafından düzenlenen seminerde, Sigara, nargile, pipo ve elektronik sigara gibi birçok farklı türü olan tütünün içilmesi veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturduğu, tütün ürünlerinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğu ve  Esas bağımlılık yapan maddenin nikotin olduğu belirtildi.

YILDA 6 MİLYON İNSAN ÖLÜYOR !
Her yıl 6 milyon insan tütün kullanımına bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, önlem alınmadığı takdirde bu sayının 2030 yılında 8 milyonu geçeceğini öngörüyor.

NARGİLE UCUNDA ÖLÜM VAR
Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Ayşegül Boz verdiği seminerde “Nargile bir tütün ürünüdür ve bütün tütün ürünleri gibi kanser, kalp ve damar hastalıkları, serebrovasküler hastalıklar, solunum yolu hastalıkları gibi pek çok öldürücü hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Dumanı sudan geçmesine rağmen yüksek oranda zehirli maddeler içerir ve akciğer kanseri, mesane kanseri, ağız kanserleri gibi hastalıklara yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Tütün dumanı sudan geçerek soğuyor fakat genel kanının aksine sudan geçmesi tütünün zararlı etkilerini kesinlikle yok etmez.” dedi.
Genç Yeşilay Kulübü Başkanı Abdullah Boz yaptığı açıklamada “Güzel Sanatlar ve İlahiyat Fakültesinin duyarlı öğrencilerine katılımları için teşekkür ederek, akran eğitimi seminerlerinin devam edeceğini” belirtti. 
Boz “Farkında olmayabilirsiniz ama sigarayı bırakmanız sadece sizi değil  hayatınızdaki insanları da koruyacak. Çünkü Sigara hem size, hem de sevdiklerinize zarar verir. Bu yüzden toplumun tüm kesimlerinin bağımlılıkla mücadele içinde yer alması gerekiyor” diye konuştu.

SAĞLIĞINIZI KÜÇÜK ZEVKLER İÇİN TEHLİKEYE ATMAYIN
Daha sonra tütün kullanımının zararlarını yaşayarak sağlığını kaybetmiş olan Gazeteci Osman Aksu hayat hikayesini anlatarak “dünyada gırtlak kanserinden ameliyat olup da konuşabilen sayılı kişilerden biriyim. Ayrıca bu ameliyatı olabilecek kişilerin de sayısı çok azdır, büyük maliyetli bir tedavi. Yaşadığım bu ameliyatı herkes olamayabilir. Siz siz olun çocuklar, sigaradan uzak durun. Sağlığınızı küçük zevkler için tehlikeye atmayın” dedi.
 

Editör: Vitrin Haber