Sinop Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, kuduzla mücadele çalışmaları kapsamında, "Kuduzla Mücadele Programı" isimli kitapçık çıkartıldı.
Sinop İl Sağlık Müdürü Gökhan Telatar ve Dr. Azize Çelik tarafından hazırlanan kitapçıkta, kentte kuduz vakaları ile ilgili çeşitli verileri içeren bilgilerin yanı sıra tablolar, grafikler ve çizelgeler bulunuyor.

Telatar, kuduzun, insan ve memeli hayvanların çoğunda merkezi sinir sistemi enfeksiyonu tablosu oluşturan, hayvanlardan bulaşan, akut, ilerleyici ve kesin öldürücü olan viral yani virüsten meydana gelmiş bir enfeksiyon olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin, köpek kuduzunun görüldüğü hemen hemen tek Avrupa ülkesi olduğunu belirten Telatar, kuduzu azaltmada en etkili yolun, bu hastalığın temel konakçısı köpeklerde kontrolün sağlanması olduğunu belirtti. 

Telatar konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sinop Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 2012 yılında, kuduz hastalığının önemine dikkat çekmek amacıyla 'Sinop'ta Kuduzla Mücadele Projesi' başlatarak, İl Sağlık Müdürlüğü, belediye, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü, Veteriner Hekimler Odası ve Hayvanseverler Derneği ile temas kurarak kuduzun önemini anlattık. Bu kapsamda yaptığımız çalışmaları 'Kuduzla Mücadele Programı' isimli kitapçıkta topladık."

Kuduzla ilgili son 4 yıllık çalışmalar hakkında bilgiler de veren Telatar, 2010 yılında 321, 2011 yılında 441, 2012 yılında  741, 2013 yılında ise 761 kuduz riskli temas sayısı olduğunu ve kuduz riskli temas (ısırık) sayısı artan bir grafikle seyrettiği, dolayısıyla köpek aşılama çalışmalarının da artarak devam etmesinin gerektiğini vurguladı.

Editör: Vitrin Haber