Sinop'ta 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası etkinlikleri kapsamında konferans ve ödül töreni düzenlendi. Konferansa OMÜ Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zeliha Koç konuşmacı olarak katıldı.

Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilen programa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mustafa Necati Çolak, Sinop İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Tolga Baş, Sinop İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Gökhan Telatar, Atatürk Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Asuman Öztürk, Sinop Üniversitesi (SÜ) Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Rıza Altun ile sağlık çalışanları ve çok sayıda hemşire katıldı. 


Sağlıkta önemli bir dönüşüm yaşadık

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ve Hemşire Serap Metin tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başlayan programda Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri M. Necati Çolak ile Sinop İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Tolga Baş birer konuşma yaptı. Konuşmasında; 12 Mayısın modern hemşireliğin kurucusu sayılan Florence Nightingale'in doğum günü ve hemşireler günü olarak anıldığını hatırlatan Genel Sekreter Mustafa Necati Çolak, Türkiye'de Kasım 2002'den bu yana sağlıkta önemli bir dönüşüm programının uygulandığını söyledi. Çolak; "Bu dönüşüm programının başlangıcından bu yana geçen 12 yılda halkımıza sunduğumuz sağlık hizmetinin ulaşılabilirliği, etkinliği, kalitesi gözle görülür bir şekilde artmıştır. Aynı dönüşüm programı anlayışı içinde, 2007 yılında değiştirilen hemşirelik kanunu ve en son 2011 yılında yenilenen hemşirelik yönetmeliği ile hemşirelik artık bir kariyer mesleği haline getirilmiştir. Şüphesiz ki bu programın başarılı olmasında siz değerli hemşirelerin büyük katkıları ve fedakarlıkları yadsınamaz. Hemşirelik tanımları dışında özellikle 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname den sonra sizden istenen çalışma şekli daha farklı bir boyuta kaymıştır. Sizler hem hastanın bakım sorumluluğunu hem de tedavi süreçlerinin büyük bir kısmını üstlenirken, bir yandan da çalıştığınız servisin malzeme hareketlerini yönetmekten ve hizmet kalite standartlarını yürütmekten sorumlu oluyorsunuz. Tabiri caizse servis hizmetlerinin can damarı, odak noktası haline geliyorsunuz. İnanıyorum ki sizlerin gayret ve isteği, bizlerin desteği ile sağlık hizmeti bugün dünden, yarın da bugünden daha iyi olacaktır. Bu hedefin hem sizlerin gelişimi hem de sağlık hizmetinin gelişimi anlamında çok büyük bir önem arz ettiğini düşünüyorum. Bu mantıkla pekiştirilecek olan hayatınızın sizlere her daim başarı getireceğini umuyorum. Bu vesile ile gününü ve haftanızı tekrar tebrik ediyorum. Buraya kadar zahmet edip gelen tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi. 

Sağlık hizmetlerinin başarısı hemşirelere bağlı
Yapılan konuşmalar ardından "Hemşireler değişim için bir güç ve sağlık için çok önemli bir kaynak" konulu konferansa geçildi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zeliha Koç, hemşirelik mesleği ile ilgili önemli bilgiler verdi. Temel sağlık hizmetlerinin başarısı için, sağlık bakım sisteminde ki değişikliklerin bireylerin bakım standardını arttıracak şekilde kullanılmasına, bakım verecek hemşire ve diğer sağlık personelinin iyi yetiştirilmesine ve en önemlisi de hemşirelere bağlı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Zeliha Koç, hemşirenin rollerinden bahsetti. Zeliha Koç; "Topluma rehberlik etmede hemşirelerin üstlenmiş olduğu önemli roller vardır. Toplumun sağlığının korunması ve bozulduğunda iyileştirilmesi için toplumun katılımını sağlamadı, sağlık eğitimi vermede, kaliteli bir sağlık bakım hizmeti sunmada, ede, işte ve insanın bulunduğu her yerde sağlıklı bir çevre oluşturmada hemşireler önemli bir role sahiptir" diye konuştu. Konferans ardından başaralı hemşirelere plaketleri verildi.

Editör: Vitrin Haber