Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından “Türkiye Diyabet Programı” yürütülüyor. Sinop İl Sağlık Müdürlüğü tarafından diyabet hakkında farkındalığın arttırılması ve öneminin vurgulanması amacıyla “Dünya Diyabet Günü Etkinlikleri” kapsamında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün desteğiyle spor aktiviteleri organizasyonu ve katılımcıların şeker, tansiyon, boy-kilo ölçümlerinin yapıldığı Diyabet Farkındalık Etkinliği düzenlendi.

Atatürk Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen Diyabet Farkındalık Etkinliğine Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Usta, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Şube Müdürü Ramazan Yılmaz, Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Fuat Ermiş, Halk Sağlığı Hizmetleri Uzmanı Dr. Halit Kolukırık, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hakan Çaypınar, Sağlık İl Müdürlüğü personeli, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Antrenörleri, Sinop Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Sinop Huzurevi ve Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezinde kalan yaşlılar ile vatandaşlar katıldı. 
 Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ardından Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan diyabetle ilgili bir konuşma gerçekleştirdi.

ÜLKEMİZDE HER 3 KİŞİDEN 1’İ MAALESEF DİYABET HASTALIĞININ OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİL
Diyabet hastalığının doğru tedavi edilmediği süre vücutta çeşitli komplikasyonlara yol açan bir hastalık olduğunun altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, ülkemizde her 3 kişiden 1’inin diyabet hastası olduğunu ve kişinin bu hastalığının farkında olmadığını söyledi. Erşan; “Diyabet hastalığı, halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı kandaki şeker miktarının yükselmesi ile seyreden ve doğru tedavi edilmediği süre vücutta çeşitli komplikasyonlara yol açan bir hastalıktır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artan bir hastalık. Dünyada 11 yetişkinden 1’i diyabet hastalığına yakalanmakta. 2 yetişkinden 1’i tanı almamış, küresel sağlık harcamalarında da yüzde 12 civarında çok ciddi yer tutmakta. Sağlık harcamalarının yüzde 12’si diyabet hastalarına ayrılmakta. 7 doğumdan 1’i gebelik diyabeti olarak tanımlanmakta. Dünyada her 6 saniyede 1 kişi diyabet hastalığına bağlı komplikasyonlardan hayatını kaybetmekte. 382 milyon civarında diyabet hastası var. Önüne geçilemezse 2035 yılında bu rakamın 592 milyon olacağı öngörülmekte. Bu gerçekten çok ciddi bir sorun. Ülkemiz Avrupa’da en fazla diyabet hastalığının artış gösterdiği ülkelerden. Son 13 yılda yüzde 100 civarında bir artış var. Bu oran yüzde 7’lerden yüzde 13,7’lere gelerek yüzde 100 artış olmuş ve  bu oran bizim tedbir alıp bir şeyler yapmamızı gerektirecek bir orandır. Ülkemizde her 3 kişiden 1’i maalesef diyabet hastalığının olduğunun farkında değil” dedi. 

DİYABETİN ETKİLEMEDİĞİ BİR ORGAN YOK
Gelişen teknoloji ile birlikte hareketsiz yaşam hayatımızın bir parçası haline geldiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, düzenli spor ve stressiz bir yaşamın sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Erşan; “Hareket yapmıyoruz, düzenli spor yapmıyoruz maalesef. Yoğun ve stresli bir yaşam buna bağlantılı olarak ta hızlı ve çabuk yeme alışkanlıkları, ülkemizde de yaygın olan fastfood kültürü maalesef yerleşmiş durumda. Katkılı gıda oranları da bu oranların yükselmesinde çok ciddi katkı sunmuş durumda. Diyabet öyle önemli bir hastalık ki etkilemediği bir organda yok. Damarları etkileyerek görme kaybı ve körlüğe neden olmakta, parmak ve uzuv kaybı noktasında trafik kazasına bağlı uzuv kaybından çok daha fazla diyabete bağlı parmak ve bacak komplikasyonları vardır. Diyabetli hastalar kalp krizine, inme riskine çok daha açık ve böbrek hastalıklarında da risk grubunda yer almaktalar. Bu konuda bir şeyler yapmamız gerekiyor” diye konuştu. 

HASTANELERİMİZDE DİYABET OKULLARI OLUŞTURULDU 
Vatandaşları bilgilendirmek ve bu konuda bir farkındalık oluşturmak adına böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirten Sinop il Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, hastanelerde de diyabet okulları oluşturduklarını söyledi. Erşan; “Ülke olarak vatandaşların bilinç düzeyi olarak ekside olan bir ülkeyiz. Biz diyabetin ne olduğunu bilmiyoruz. Diyabetli hastalarda hastalığının kendisine getireceği zararlar noktasında maalesef bilgi düzeyleri eksik durumda. Bizler Sağlık Bakanlığı olarak 2003 yılından beri ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ ile birlikte çok ciddi çalışmalar yapıldı. Bir program dahilinde vatandaşların bilinçlendirilmesi adına güzel çalışmalar kaydedildi. Bunlar elbette sevindirici. Hastanelerimizde diyabet okulları oluşturuldu. Şuan ilimizde de Atatürk Devlet Hastanesi ve Boyabat Devlet Hastanesinde diyabet okulu mevcut. Yakın zamanda da Ayancık Devlet Hastanemizde bu okul hizmete girecek. Sağlık çalışanları olarak bu farkındalığı artırmak adına eğitim düzeylerine çok ciddi katkı sunmak durumundayız. Vatandaşlarda düzenli fiziksel aktivitelere ağırlık vermeli. Dengeli doğru ve doğal beslenme açısından da gayret sark etmeliyiz. Organizasyonda emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra Merkez Toplum Sağlığı Hekimi Dr. Okan Bal diyabetle ilgili, Sinop Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Beyza Ağıllı ise Obezite Danışma Merkezi hakkında bilgilendirmede bulundu.
Konuşmaların ardından katılımcıların şeker, tansiyon, boy-kilo ölçümleri ve çeşitli spor aktiviteleri gerçekleştirilmesi ardından katılımcılara meyve ve su ikramında bulunulması ile Diyabet Farkındalık Etkinliği sona erdi.
Editör: Vitrin Haber