Sinop Üniversitesi tarafından genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) gıdalarla ilgili çarpıcı bir araştırma yapıldı. Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet Kocatepe, Gerze Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Sedat İpar ve Disiplinlerarası Çevre Sağlığı Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Nazlı Söyler, Sinop Atatürk Devlet Hastanesi ve Gerze Devlet Hastanesinde görev alan sağlık personellerinin katılımı ile gerçekleştirdikleri araştırmada, sağlık çalışanlarının GDO’lu gıdalara yönelik farkındalık düzeyleri ölçüldü.

Sinop'ta gerçekleştirilen akademik araştırma kapsamında, sağlık çalışanlarının Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) gıdalar hakkındaki düşünceleri ortaya konuldu. 

Uluslararası indeksli dergide yayınlanan çalışmadan çarpıcı sonuçlar elde ettiklerini belirten Doç. Dr. Demet Kocatepe, Vitrinhaber'e araştırmanın detaylarını paylaştı. Genetiği değiştirilmiş organizmalar ya da transgenetik ürünlerin, organizmanın gen diziliminin değiştirilmesi ya da organizmaya yeni bir gen aktarımı ile oluşan yeni ürünler olduğunu söyleyen Kocatepe, bu organizmaların besinlerin yanı sıra aşı, ilaç ve bitkilerin zararlılarının önlenmesi gibi alanlarda uzun yıllardır kullanıldığını hatırlattı.

Çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kocatepe: "Verilerini anket tekniği ile topladığımız araştırmaya 312 sağlık çalışanımız katılmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların büyük çoğunluğu 'günlük yaşamda GDO’lu gıdalar tüketme konusunda endişeli olduklarını' belirtmiştir. Katılımcıların %75’i 'satın aldıkları ürünler üzerinde GDO işareti olması durumunda' bu ürünleri satın almayacaklarını, %88’i 'çocukların okullarda GDO konusu ile bilgilendirilmeleri gerektiğini', %85’i 'GDO ile ilgili görsel ve işitsel medya kanallarında kamu spotlarının oluşturulması gerektiğini' düşünmektedir. 


Dünya genelinde tartışılan GDO yarar ve zarar dengesi ile ilgili görüşlerini almak amacıyla katılımcılara 'GDO lu gıdaların dünyadaki açlığı önlemek amacıyla kullanımı kaçınılmazdır' ifadesine katılıp katılmadıkları sorulmuş ve yaklaşık %46’sının bu ifadeye katılmadıkları tespit edilmiştir. Tabii ki araştırmanın sonuçları bunlar ile sınırlı değil. İlimiz kapsamında yapılan bu araştırmanın sonuçları hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler http://jfhs.scientificwebjournals.com/tr/download/article-file/1074561 makale linkinden çalışmaya ulaşabilirler. Nezdinizde çalışmaya katılan tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkürlerimizi sunarız”.

Editör: Vitrin Haber