Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Sinop Şubesi tarafından, Sağlık Bakanlığı’nın 27 Ekim’de yayınladığı genelgeyle ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Sinop Atatürk Devlet Hastanesi bahçesinde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan SES Sinop Şube Başkanı Ayhan Çalık sağlık emekçilerinin emeklilik, izin, istifa ve dinlenme haklarını askıya alan genelgeye tepki gösterdi. 

Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi covıd-19 hastalığında da çalışanlar arasında en yüksek enfeksiyon riski olan meslek grubunun sağlık çalışanları olduğunu hatırlatan SES Sinop Şube Başkanı Ayhan Çalık, bugüne kadar Covid-19 nedeniyle 131 sağlık çalışanının hayatını kaybettiği 40 binin üzerinde sağlık çalışanının ise enfekte olduğunu söyledi. Çalık; “Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi, COVID-19 hastalığında da, çalışanlar arasında en yüksek enfeksiyon riski olan meslek grubu, sağlık çalışanlarıdır. Tüm dünyadaki insanlar salgının kontrol altına alınabilmesi için, mümkün olduğunca evlerinde kalmaya çalışırlarken, sağlık çalışanları ise, artan iş yükünün doğal bir sonucu olarak, her zamankinden daha fazla çalışmak zorunda bırakıldılar. 

Yapılan birçok bilimsel çalışmada, çeşitli ülkelerden elde edilen verilere göre, sağlık çalışanlarında COVID-19 sıklığı, toplumun çok üstündedir. Açıklamanın yapıldığı bu saate kadar 131 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 40 binin üzerinde sağlık çalışanı enfekte oldu. Uluslararası Çalışma Örgütü gibi kuruluşlar ve 129 ülkenin meslek hastalığı olarak kabul ettiği bu durum, yasal düzenlemelerimize göre meslek hastalığı veya iş kazası olarak tanımlanmasına rağmen, bildirim yaptırılmaması. ekonomiye yükünden dolayı engellenmektedir. Yine salgının en ön safında mücadele etmesine ve salgının bitirilmesinde kilit faktör olan sağlık emekçilerinin de, aynı kaygıdan olsa gerek, temel ücretleri arttırılmamakta; verdikleri 3 bin 600 ek gösterge sözü yerine getirilmemektedir” dedi. 

YAYINLANAN GENELGE HUKUKA AYKIRIDIR
Sağlık bakanlığı tarafından yayınlanan genelgenin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Yayınlanan genel yazının hukuka aykırı olduğunu belirten SES Sinop Şube Başkanı Ayhan Çalık,  sağlık emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi adına bakanlığa çağrıda bulundu Çalık; “Yayınlanan genelge ile her ne sebeple olursa olsun görevden çekilme istifa talebi kabul edilmeyecek, emeklilik işlemleri tesis edilmeyecektir. OHAL ilan edilmeden istifa ve emeklilik yasağı getirilemeyeceği ortadayken sağlık emekçilerinin bu haklarının ellerinden alınması Anayasaya aykırıdır. Öğrenim durumuna dayalı atama, alt ve üst hizmet bölgelerine atama, başka kamu kurum ve kuruluşlarına atamalar durdurulmuştur. Ancak iller arası geçici görevlendirilen yani re’sen atanan personelin derhal ayrılışı yapılarak görevlendirildiği yere gitmesi sağlanacaktır. Bu sürgün demektir, sürgün suçtur, bu durum kabul edilemez. Çalışan bütün personelin ikinci bir emre kadar yıllık izinleri durdurulmuştur. Anayasal güvence altında olan dinlenme hakkına hele ki pandemi ile mücadele edilen, normal zamanlara göre daha yoğun ve uzun saatlerle çalışılan böylesi bir dönemde müdahale demek sağlık emekçilerinin yaşam hakkını yok saymak demektir.

Radyoaktif ışınla çalışan personele verilmekle yükümlü olunan bir aylık sağlık izni şua izni kurum amirlerinin insiyatifine bırakılmıştır. Röntgen ve tomografinin tanıda kullanımı pandemi süresince daha da artmış olup radyasyonla çalışan sağlık emekçilerini normal zamana göre daha fazla korumak gerektiği ortadadır. Radyasyonun kanser yapıcı etkisini azaltmak için verilen şua izinlerinin ertelenmesi ve kurum amirine bırakılması demek sağlık emekçilerine ya Covid ol ya da kanser ol demektir. Bütün bu düzenlemeler yapılırken sağlık emekçisinin en temel insan hakları olan yaşama hakkı ve dinlenme hakkı yok sayılmakta, sağlık sisteminizin maliyet dengesi olan az elemanla çok iş denklemiyle bilinçli bir şekilde sürdürdüğünüz personel eksikliği bu duruma gerekçe gösterilmektedir. Bizim sağlık bakanlığına çağrımızdır; “Atama bekleyen binlerce sağlık emekçisinin derhal kadrolu, güvenceli ataması yapılmalıdır.

Haksız, hukuksuz şekilde işlerinden edilmiş hepsi de uzun yıllarını meslekte geçirmiş tecrübeli insanlar olan KHK’li sağlık emekçileri işlerine döndürülmelidir. Güvenlik soruşturması sebebiyle işe başlatılmayan sağlık emekçileri bir an önce işlerine başlatılmalıdır. Pandemi yönetiminde sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri karar alma süreçlerine dahil edilmelidir. Kovid-19 iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınmalıdır. Sağlıkta şiddet önlenmelidir. Bütün sağlık emekçilerinin temel ücretleri yoksulluk sınırının üzerinde olacak şekilde düzenlenmelidir. Kronik hastalığı olan ve 60 yaş üstü tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine idari izin verilmelidir. Sağlık emekçileriyle ilgili son yayınlanan genelge ile izin hakkımızın ortadan kaldırılmasını, tayinler durdurulurken sürgünlerin önünün açılmasını kabul etmiyoruz. Dinlenme hakkımız aynı zamanda yaşam hakkımızdır, yaşatmak için yaşamak istiyoruz, yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber