Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Dünya Aşı Haftası”nın bu yılki temasının “Sağlık aşıyla koruma altında” olarak belirlendiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, hafta kapsamında toplumumuzda aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Erşan; “Dünya Aşı Haftası” toplumumuzda aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki bilincinin ve duyarlılığının artırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması amacıyla 2015 yılından itibaren kutlanmakta olup, bu yıl da 24-30 Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlenecektir. Bu yılki aşı haftasının teması “Sağlık, Aşıyla Koruma Altında” olarak belirlenmiştir. 

Aşı, insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelerdir.  
Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce sağlam ve risk altındaki kişilere ulaşarak onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla uygulanır. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi, aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır” dedi.

ÜLKEMİZ GENELİNDE HALEN, 13 HASTALIĞA KARŞI AŞILAMA YAPILIYOR

Açıklamasında ülke genelinde 13 hastalığa karşı aşılama yapıldığını kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, bu aşılama hizmetlerinin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak verildiğini ifade etti. Erşan; “Ülkemiz genelinde; halen 13 hastalığa karşı (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci, Hib Menenjit, Hepatit B, Verem, Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık, Pnömokok, Hepatit A ve Su Çiçeği ) aşılama yapılmaktadır.
Aşı haftası uygulamasının amacı, öncelikle eksik aşılı ya da aşısız bebek ve çocuklara, anne adaylarına ulaşılarak aşılarını tamamlamak, tüm vatandaşlarımızı konu hakkında bilgilendirmek ve aşılama hizmetlerini talep eder hale getirmektir.
Bilindiği üzere ülkemizdeki aşılama hizmetleri tüm sağlık kurum ve kuruluşları (Hastane, Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri)’nde ücretsiz yapılmaktadır” diye konuştu.

AŞI İLE HER YIL, 50 BİN ÇOCUĞUN KORUNABİLİR HASTALIKLARDAN ÖLÜMÜ ENGELLENİYOR
Ülke genelinde aşı uygulamasıyla, her yıl 40 bin-50 bin bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümünün engellendiğinin altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, aşılamanın her çocuk için yaşamsal olduğunu, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti. Erşan; “Ülkemizde uygulanan aşılar bilimsel kurallara uygun şekilde üretildiğinden emin olunan, uygun sıcaklık derecelerinde taşınan ve muhafaza edilen son derece güvenilir aşılardır. Genellikle aşı yan etkilerinin çoğu yaşamı tehdit etmeyen, kısa süreli yan etkilerdir. Enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık ve şişlik bölgesel yan etkilerdir. Ateş, döküntü, lenf bezlerinin büyümesi, hafif huzursuzluk genel yan etkilerdir. Yaşamı riske sokan ve/veya uzun süren kalıcı problemlere yol açabilen yan etkiler çok nadirdir.

Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur. 
Unutmayalım, dünyada her yıl 5 yaşın altında 2 milyon 500 bin çocuk aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde ise aşı uygulamasıyla, her yıl 40 bin-50 bin bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümü engellenmektedir.
Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. 
Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini aydınlatalım” dedi.
Editör: Vitrin Haber