Şu ana kadar 2,5 milyona yakın insanın hayatını kaybettiği Kovit-19 salgını ardından, günlük düzenin bozulması ve buna bağlı olarak uyku problemi yaşayan kişilerde ki artış dikkat çekiyor. Uzmanlar pandeminin beraberinde getirdiği ruhsal baskıyla beraber, gece uykuları ciddi şekilde etkilendiği görüşünde. 

Pandemi dönemde özellikle evden çıkmayanların uyku sorunları yaşayabildiğine dikkat çeken Sinoplu Prof. Dr. İbrahim Başağaoğlu, bu süreçte birçok kişinin sosyal olarak kısıtlanması sonucu psikolojilerinin de olumsuz etkilendiğini ve buna bağlı olarak uyku problemlerinin yaşandığını dile getirdi. Kaliteli bir uykunun, kişinin, kesintisiz uyuduğunda, dinlenmiş ve uykusunu almış olarak kalkması ve gün içinde uyku ihtiyacı ve yorgunluk hissetmemesi olarak tanımlandığını dile getiren Başağaoğlu, uyku probleminin bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilediğini belirterek; "Uyku çok önemli olup bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ayrıca beyin en çok uykuda dinlenir. Bu da sinir sisteminizi güçlü tutar" dedi.

PANDEMİDE ALINMASI GEREKEN DİĞER ÖNLEMLER
Pandemide günlük hayatın nasıl düzenlenmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. İbrahim Başağaoğlu, "Konumuz salgın olunca, karantina olduğu için bir kez daha bazı öneriler ve tavsiyelerde bulunmamın faydalı olacağını düşünüyorum. Şöyle ki: ellerinizi sık sık yıkayınız. Maskenizi düzgün takarak sosyal mesafe kuralına uyunuz. Kalabalık ortamlardan uzak durunuz. Beslenmenize dikkat ediniz. Sebze ve meyveye ağırlık veriniz, bol bol sıvı alınız. Evinizde mümkün olduğunca hareket edip, spor yapmaya çalışınız. Uzun süre hareketsiz kalmanız halinde kaslarınız zayıflar. Kendinizi meşgul edecek bir şeyler bulun. Kitap okumak, örgü örmek gibi. Hangi tür müzikten hoşlanıyorsanız müzik dinleyin ve söyleyin. Müzik sizi anksiyete hatta depresyona girmenizi önleyecektir. Ayrıca müzikle terapi tıpta bir tedavi yöntemidir. 

Evde yalnız ve dışarı çıkamıyorsanız, telefonla arkadaşlarınızı, yakınlarınızı arayınız. Rahatladığınızı göreceksiniz. Evde kalmanız, hastane, yoğun bakım odalarında kalmanızdan çok çok daha iyidir. Kendinizi korumak toplumu korumaktır. Hepinize huzur dolu sağlıklı günler dilerim" diye konuştu.

 

Editör: Vitrin Haber