Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Kurban Bayramı'nda zoonotk hastalıklara (hayvandan insana geçebilen hastalık) maruz kalma riskinin arttığını belirterek, özellikle dikkat edilmesi gereken hastalığın kist hidatik olduğunu söyledi.

Erşan; “Kistik ekinokkozis, ülkemizde, özellikle hayvanlarda çok yaygın olması nedeniyle, önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan ciddi ekonomik kayıplara yol açan zoonotik karakterli bir hastalıktır. 
Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, Echinococcus granulosus adı verilen bir parazittir. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. İnsandan başka koyun, keçi, sığır ve manda gibi otla beslenen hayvanlarda yumurtaları alarak hastalanırlar. Hastalığın başlarında kistin küçük olduğu dönemlerde uzun yıllar boyunca belirsiz seyrederler. İnsanların karaciğer, akciğer, dalak beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölümüne sebep olabilen bir hastalıktır” dedi. 

KURBAN SAKATATLARI ÖNEMLİ BİR TEHLİKE UNUSURU
Ülkemizde bu hastalığın bulaşma riskini artıran etmenlerden birinin de kurban bayramında kesilen kurbanlıkların sakatatlarının gömülmek yerine sokak köpeklerine verilmesi olduğuna dikkat çeken Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, vatandaşların bu konuda hassas olmaları gerektiğini ifade etti. Erşan; “Ülkemizde kist hidatiğin sorun olmasının nedenlerinden birisi de özellikle kurban bayramlarında yapılan kesimler sonrası kistli sakatatları gömmek yerine köpeklere yedirmek yada rastgele ortada bırakarak sokak köpeklerinin bu sakatatlarla beslenmelerine yol açmaktır.


Hastalıktan korunmak için; Kurban bayramında kurbanların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde yada mezbahalarda kestirilmesi, kurbanlık hayvanın kesinlikle Veteriner Hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi, kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılması, kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve kan, mide, bağırsak içeriği gibi atıkların gelişi güzel ortalığa atılmaması, kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardımcıları ile kurban sahiplerinin etle temas eden uzuvlarında yara olmaması, bu durumda olanların kesim, yüzme et ve taksimi yapmaları zorunlu ise hijyenik eldiven kullanmaları, kurban etlerinin iyi muhafaza edilmesi ve iyice pişirildikten sonra tüketilmesi, kurban etlerinin hemen tüketilmemesi, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketilmesi, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri önemli görülmektedir” diye konuştu. 

Editör: Vitrin Haber