Patatesin faydaları say say bitmiyor. Bunlardan bazıları; Patates, sindirimde düzen sağlar, Patates bilinenin aksine kilo yönetimi sağlar ve tokluk hissi yaratır.

Bir orta boy patates 164 kaloridir. Patates günlük tüketildiğinde kişinin kalsiyum ihtiyacını, C vitamini, demir,  B-6 vitamini,  magnezyum ve potasyum, fosfor, niasin, folat, kolin ve çinko ihtiyacının bir bölümünü karşılar.

Mütevazı bir yiyecek olan patates beslenme yararları açısından değerlendirildiğinde düşük karbonhidrat ya da düşük glisemik indeksi olan gıdalara artan ilgi nedeniyle haksız bir kötü ün kazanmıştır. Fransız kızartması ve patates cipsi, işlenmiş patates ürünlerinin aksine, işlenmemiş patateste çok az sodyum yer alır.  Patates glukozu enerjiye dönüştürmek için vücuda yardımcı alfa-lipoik asit adı ile bilinen bir bileşik içerir. Bazı kanıtlar, alfa-lipoik asitin, kan şekeri kontrolünde yardımcı vazodilatasyonları geliştirdiği, diyabetik hastalarda retinopatiye karşı koruduğu ve beyin ve sinir hastalıklarından korunmaya yardımcı olduğu düşündürmektedir.

Quercetin, patates deride bulunan bir flavonoidtir ve serbest radikallerin zararlarına karşı gelerek vücudun hücrelerini koruyan güçlü bir anti-inflamatuar özelliği ile antioksidan yeteneklere sahiptir.

Kemik sağlığı: Patates, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve çinko içeriği ile kemiklere katkıda bulunur ve kemik yapısı ile gücü muhafaza eder. Demir ve çinko üretimi ile kollagen dışında fosfor ve kalsiyum kemik yapısının olgunlaşmasında önemlidir. Bu iki mineral uygun kemik mineralizasyonu için dikkatli bir dengede alınmalıdır. Çok az kalsiyum alımı ve çok fazla fosfor tüketimi kemik kaybı ile sonuçlanabilir.

Tansiyon: Düşük sodyum alımı, kan basıncını düşürür, ancak potasyum alımının artması nedeniyle vazodilatasyonun etkileri önemli olabilir. Ek olarak, potasyum, kalsiyum ve magnezyum kan basıncının azaltması için doğal olarak patateste yer alır.

Kalp sağlığı: Kolesterol eksikliği, patatesin lif, potasyum, C vitamini ve B vitamini-6 içeriği ile birleştiğinde kalp sağlığını koruyucu etkisini ortaya çıkarır. Patates, kalp hastalığı riskini azaltarak, kandaki kolesterol miktarını düşürmeye yardımcı olan lifleri önemli miktarda içerir. Bir çalışmada, bir günde potasyumdan 4069 mg tüketenlerin az potasyum tüketenlere kıyasla iskemik kalp hastalığı ölüm oranının % 49 daha düşük riskinin olduğu söylenmiştir. Ancak önerilen doz günde yaklaşık 1000 mg kadardır. Vitamin B-6 da homosistein olarak bilinen bir bileşiğin oluşumunu önler. Homosistein aşırı miktarda vücutta birikirse bu kan damarlarına zarar verebilir ve kalp sorunlarına yol açabilir.

İltihap: Kolin uyku, kas hareketi, öğrenme ve hafızaya yardımcı olur patates çok önemli ve çok yönlü besinlerden biridir. Kolin dışında hücre zarının yapısının muhafaza edilmesine yardımcı olur, sinir impulsları ise yağ emiliminde asist iletiminde destek olarak kronik zararları azaltır.

Patates DNA mutasyonlardan kaynaklanan, kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyerek, DNA sentezi ve tamirinde rol oynayan folat üretir. Patates, sindirimde düzen sağlar ve sindirime yararlı olan yiyecekler için lütfen bakınız. Patates bilinenin aksine kilo yönetimi sağlar ve tokluk hissi yaratır. Kilo aldıran yemek biçimi yağda kızartılmış olandır. Patates gibi meyve ve sebzeler lif alımının kolorektal kanser riskini düşürürken aynı zaman metabolizmayı ve cildi korur.

 




Editör: Vitrin Haber