Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Sinop İl Temsilciliği Başkanı Ayhan Çalık, tüm dünyayı etkisi altına alan ve son günlerde ülkemizde de hızla artış gösteren korona virüs salgınının daha kötü sonuçlara yol açmaması için vatandaşların duyarlı olarak, yapılan uyarılara ve alınan tedbirlere riayet etmeleri gerektiğini söyledi. 

Bu salgından hem kendimizi hem de çevremizi korumanın çok kolay olduğunun altını çizen Sağlık ve SES Sinop İl Temsilciliği Başkanı Ayhan Çalık, burada en önemli faktörün, kişinin kendi karantinasını oluşturması olduğunu söyledi. Çalık; “2019 Yılı Aralık ayında Çin'de ortaya çıkan Koronavirüs (Covıd-19) kısa zamanda tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Virüsün 220 bin civarında insana bulaştığı, 8 bin civarında insanın da hayatını kaybettiği düşünülmektedir.
Virüs daha çok kişiden kişiye bulaşmakta ya da hasta veya taşıyıcı kişiler tarafından bulaştırılmış musluk, kapı kolu, elektrik düğmesi gibi objelere temas edilmesi ile alınıyor. Bununla birlikte, eller yıkanmadan yüze, ağıza, göze teması ile de vücuda alınmış oluyor.
Alınan virüsün 3-4 gün boğazda kaldığı, bu dönemde bol sıvı alınması ve gargara yapılması ile vücuttan atılabildiği bilinmektedir. Atılamayan virüsün ciğerlere inmesi, ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi hastalık belirtileri gösterdiğinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Hastalığın virüse etkili bir tedavisi henüz yoktur. Hastanın genel durumuna göre gerekli destek tedavileri uygulanmaktadır. Ne yazık ki ileri safhalarda hastalarımızı nefes güçlüğü çekmesi ile kaybetmekteyiz.
Bu kadar ciddi, bu kadar tehlikeli olan bu virüsten korunmak tabi ki mümkün. Panik yapmadan, sağ duyulu ve sorumluluk hissi ile hareket ederek ve sağlık emekçilerinin önerilerine uyarak kendimizi ve çevremizi koruyabiliriz . Virüsten korunmak için lütfen alınan tedbirlere, getirilen yasaklara uyunuz, uymayanları uyarınız. Lütfen evinizden dışarı çıkmayınız, sağlıklı kalınız. Hastaneye yatırdığımız hastalarımızı ziyaret etme konusunda kurallara uyunuz, lütfen ısrarcı olmayınız. Mümkün olduğunca elektronik iletişim yollarını tercih ediniz. Lütfen zaten çok zor olan işlerimizi daha da zorlaştırmadan biz sağlık emekçilerine yardımcı olunuz” dedi.

KURALLARA UYMAK SAĞLIK EMEKÇİLERİNE EN BÜYÜK DESTEK OLACAKTIR
Bu zorlu süreçte canla başla çalışan, sağlık emekçilerine vatandaşlardan gelen alkış desteğinin büyük bir moral kaynağı olduğunu ifade eden SES Sinop İl Temsilciliği Başkanı Ayhan Çalık, bunun yanında vatandaşların alacakları tedbirlerle virüs bulaşma oranını azaltmalarının da sağlık emekçilerine verilecek en büyük destek olacağını söyledi. Çalık; “Salgın döneminde canla, başla mücadele eden, virüsü bulaştırma riskine karşı ailelerinden bile uzak durmak zorunda kalan, bunca zamandır itibarsızlaştırılan, emekleri yok sayılan sağlık emekçileri, halkın alkış desteği ile moral bulmuştur. Sizlerin de evlerinizde kalarak sorumluluk gösterdiğinizi görmek ve bizler de sizleri alkışlamak istemekteyiz. 

Şu kurallara da lütfen uyunuz; Ellerinizi sık sık ve sabunla en az 20 saniye ovalayarak yıkayınız. Soğuk algınlığı belirtisi olan kişilerle aranıza 3-4 adım mesafe koyunuz. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın. Kıyafetlerinizi 60-90 derecede ve normal deterjanla yıkayınız. Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Öksürme ve hapşırma sırasında, ağzınızı ve burnunuzu peçete ile kapatınız. Peçete yoksa dirseğinizin iç kısmını kullanınız.

Yurt dışı seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin. Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığımız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin. Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının. Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalarla temas etmeyin. Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayınız. Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evinizde geçirin. Hiçbir kişisel eşyanızı (havlu vs.) ortak kullanmayın. Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin. Bunları yaparken biz Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikasının yıllardır söylediklerini dikkate alınız. 
Bu çok ciddi ve tehlikeli durumu hep birlikte, en az zararla atlatmak umudu ile evinizde kalın, sağlıkla kalın” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber