Özel üretim olan Kırmızı Kantaronun bitki olarak yayılışı Türkiye’nin değişik bölgelerine göre dağılımına göre daha çok Sinop’ta çıkıyor. Yaz mevsiminde çıkan bu bitkiler doğadan toplanıyor.
Sinop’un Lokman Hekimi deneyimli aktar Murat Şahin, “Kantaron Yağı, vücudu kuvvetlendirmeye, hazmı kolaylaştırmaya, ishali kesmeye, mide ağrılarını dindirmeye yardımcı olur. Yara ve yanıkları iz bırakmadan iyileştirir. Hemoroite(basur) dıştan sürülür. Antiseptiktir. Kullanılışı dahilen 1 çorba kaşığı günde 2 defa içilir. Yara ve yanıklara direkt olarak sürülür. Bu yağ tamamen yerli olarak bizim üretimimizdir. İçerisinde bol miktarda A ve C vitamini bulunmaktadır” dedi.
Sinop’ta Kırmızı Kantaron yağının sabit alıcıları olduğunu belirten Şahin yağı bir kez kullananın etkisini mutlaka anlayacağını belirtiyor.
Kantaronun Bitkisinin Çeşitleri
Kantaronlar iki çeşit olup sarı ve kırmızı renktedir. Sarı kantaron, sinirsel hastalıklarda çözüm olarak kullanılmaktadır. Kırmızı kantaron ise sindirim sistemi ve mide problemlerinde çözüm üretmektedir. Kantaronlar isimlerinide sahip oldukları renklerden almış ve sarı kantaron ile kırmızı kantaron olarak ayrılmıştır.

Editör: Vitrin Haber