Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan,  Mart ayı kolon kanseri farkındalık ayı dolayısıyla bir açıklama yaptı. 

Kanserin, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, bu önemli hastalığın toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açtığını söyledi.

Erşan; “Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır. Kanser oluşumunun yüzde 90 - 95’inden çevresel etkenler sorumludur. Kötü beslenme, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalacaktır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilir,  tarama programları sayesinde erken teşhis konularak bireylerin yaşam süreleri uzatılabilmektedir. 

Kolorektal kanserler ise dünyada ve ülkemizde kadınlar ve erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında yer almakta olup, erken evrede teşhis edilmesiyle kolon kanseri-tedavisinde başarılı sonuçlar almak mümkündür” dedi.

30-69 YAŞ ARASI HERKES TARAMA YAPTIRMALI
Açıklamasında 30-69 yaş arası tüm bireylerin kanser yaptırmaları gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, bu yaş grubunda olan tüm vatandaşları Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerine davet etti. Erşan; “İlimizde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde halkımıza yönelik kanser taramaları (meme, serviks, kolon kanseri) ücretsiz olarak yapılmaktadır. 30-69 yaş tüm vatandaşlarımızı KETEM' e ve Aile Sağlığı Merkezlerine kanser taramalarını yaptırmak üzere davet eder, Sinop Halkına saygıyla sunarım” diye konuştu.

 
Editör: Vitrin Haber