Medical Park Karadeniz Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Abdurrahim Sayılır, yaşamı tehdit eden kalın bağırsak (kolon) kanseri hakkında uyarılarda bulunarak, dışkılama alışkanlığında değişiklik, karın ağrısı, dışkıda incelme, yeni gelişen kabızlık, dışkılama esnasında kan gelmesi, açıklanamayan kansızlık, kilo kaybı gibi şikayetlerin hastalığın habercisi olduğunu söyledi. 

Bazen tam bağırsak tıkanması yaparak, karında şişme, ağrı, dışkı ve gaz çıkaramama, bulantı-kusma gibi şikayetlerin hastalığın belirtileri olduğunu ifade eden Dr. Sayılır, "Dışkılama alışkanlığında değişiklik, karın ağrısı, dışkıda incelme, yeni gelişen kabızlık, dışkılama esnasında kan gelmesi, açıklanamayan kansızlık, kilo kaybı gibi belirtiler verir. Bazen de tam bağırsak tıkanması yaparak, karında şişme, ağrı, dışkı ve gaz çıkaramama, bulantı-kusma gibi şikayetlere neden olur. Bağırsak kanserinin kesin tedavisi cerrahidir. Ancak ileri evre tümörlerde ve ameliyatı kaldıramayacak kadar yaşlı ve ek hastalığı olan hastalarda tıkanıklığın açılması için endoskopik stent yerleştirilmesi yapılabilir. Böylece bağırsak pasajı sağlanarak diğer tedaviler için zaman kazanılmış olur. Yine sindirim kanalındaki tümör dışı darlıklar balon ve buji ile genişletme tedavisine cevap vermiyor veya çok sık tekrarlıyorsa, kendiliğinde eriyen veya sonradan çıkarılabilen stent tedavisi uygulanabilir" dedi.
Yemek Borusu Kanserleri
Yemek borusu kanserleriyle ilgili olarak hastalarda, önce katı gıdalar devamında sıvı gıdalara karşı yutma güçlüğü, kilo kaybı, gibi şikayetler olduğuna dikkat çeken Dr. Sayılır, "Yemek borusu (özofagus) kanserlerinde hastalarda önce katı gıdalar devamında sıvı gıdalara karşı yutma güçlüğü, kilo kaybı, yutulan besinlerin hemen ağza geri gelmesi, akciğere besin kaçması gibi şikayetler ile karşılaşıyoruz. Bazen akciğer kanserli hastalarda kitlenin büyümesi ve yemek borusunu etkilemesi nedeniyle aynı bulgular ile kendisini gösterebilir. Bu hastalara kanser tanısı konulduktan uygun cerrahi ve kemo-radyoterapiye kadar bazen de tedavilere cevap vermeyen ilerlemiş vakalarda ağızdan beslenmeyi sağlamak için endoskopik olarak tümörlü dar bölgeyi geçecek şekilde değişik metal alaşımlardan yapılmış kafes şeklinde borucuklar yerleştirilebilmektedir. Aynı şekilde mide ve oniki parmak bağırsağını etkileyen kanserlerde benzer yöntemler ile stent yerleştirilebilmektedir" ifadelerini kullandı.
İHA
Editör: Vitrin Haber