Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, iştahın beyinde olduğunu hatırlatarak, "Sürekli yemek yemeyi düşünen ve yemeği hayatının odak noktası yapmış olanların kendine zaman ayırıp, yemeğin sadece bir ihtiyaç olduğunu kabul edebilmeleri sorunu çözecektir" dedi.

Fazla kilolu olanların, obezite ve şeker hastalarının yakındıkları en büyük sorunun iştahlarını kontrol edememe, fazla yemek yeme olduğunu hatırlatan Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, "Gerçekten kilo fazlalığının, obezitenin ve şeker hastalığının tedavisinde iştah kontrolü ve sağlıklı beslenme en önemli tedbirdir. Kontrol edilemeyen iştahı, ciddi bir sağlık sorunu olan yeme alışkanlıklarını kontrol eden beynimizdir. İştahın kontrolü, bağırsaklardan ve mideden salgılanan hormonlar kadar beynimizin kontrolünde ortaya çıkan bazı hormonların etkisindedir. Psikolojimiz, açlık ve tokluk duygumuz ve yiyeceğin lezzetli olması iştah üzerinde etki yapar. Yeme içme davranışları, aile ortamına, öğrendiğimiz kültürümüze, psikolojik durumumuzla yakından ilişkilidir. Her insanın psikolojik durumunun iştah üzerine etkisi farklıdır. Kontrol edilemeyen yeme davranışları, aşırı yemek yeme gibi durumlar engellenebilir. Gerek şeker hastalarında, gerek obezite ve kilo sorunu olan insanlarda sağlıklı beslenme önerilerini hayata geçirmek, yeme ve içme sorununu çözebilmek için psikolojik olarak da hazır olunmalıdır. Bazı ülkelerde sadece bu iş ile uğraşan davranış terapistleri vardır. Burada önemli olan sorunu olan kişinin profesyonellerle işbirliği yapması ve önerileri hayata geçirmeye istekli olmasıdır. En ciddi problem, 'artık yapacak bir şey yok' inancına kapılıp pes etmek, umutsuzluk ve işi oluruna bırakmaktır. Ciddi sağlık sorunları bu noktada başlamaktadır" diye konuştu.
"İŞTAHI KONTROL EDEBİLMEK BİR MARİFETTİR"
Lezzetli yiyecekler, aşırı açlık durumu, insülin direnci, bozuk moral ve pes etmiş bir ruh halinin aşırı iştahın ve obezitenin nedeni olduğuna dikkat çeken Dr. Dinççağ, "Bu durumdan kurtulabilmek ve sağlıklı olabilmenin yolu profesyonellerden yardım almaktır. Yiyeceklerin uzun zaman çiğnenmesi, ayak üzeri atıştırmaların terk edilmesi, aşırı doymuş yağ ve şeker içeren gıdaların terk edilmesi, ara öğün alışkanlığı, porsiyonların küçük olması alınabilecek tedbirlerdendir. Ayrıca aldığı kaloriyi hesap edip, egzersiz yaparak bu kaloriyi yakabilmek meselenin özüdür. Yine metabolizma hızını artıracak şekersiz kahve, tarçın, yeşil çay, bitki çayları gibi ara öğünde alınabilecek içecekler bu amaca ulaşmakta yardımcı olur. Geleneksel beslenme tarzımız olan çorba ve sebze yemekleri yanında salata fazla kilo, obezite ve şeker hastalığı için çözüm önerimizdir" şeklinde konuştu.
İHA

Editör: Vitrin Haber