Sinop İl Sağlık Müdürlüğü aşırı sıcaklara karşı vatandaşları uyardı. İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Ebru Çebi Doğan, sıcakların artmasıyla birlikte bazı sağlık problemlerinin sıkça görüldüğünü belirterek, besin kaynaklı zehirlenmelerinde bu dönemde arttığını söyledi. 

Diyetisyen Ebru Çebi Doğan, yaz sıcaklarında alınması gereken tedbirler konusunda da detaylı bilgi verdi. Çebi Doğan'ın açıklamalı şöyle; "Yaz aylarının başlaması ile artan hava sıcaklıkları birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Günlerin uzaması nedeniyle öğün düzeninde olan değişmeler, terlemeyle artan sıvı kaybı, sosyal hayatın yaz aylarında daha canlı olması beslenme tarzımızda da değişiklikler yaratır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir.

Sıvı Tüketimini Artırın 
Her gün en az 2-2.5 litre sıvı almamız gereklidir. Aldığımız bu sıvının kafein, karbondioksit ve yüksek şeker içermemesi de önemlidir. Kahve, çay ve gazlı içecekler yerine,sıvı kaynağı olarak öncelikle su tüketimimizi artırmalıyız. Terlemeyle oluşan tuz kaybını önlemek için ayran ve probiyotik özelliğinden dolayı kefir,vitamin ve mineral deposu taze sıkılmış meyve suları bu aylarda rahatlıkla tercih edebileceğimiz sıvılar. 

Yağlı Besinlerin Tüketimini Azaltın
Kızartma ve kavurma teknikleri yaz için oldukça ağır tercihlerdir. Ayrıca çeşitli sindirim sorunlarının, yağ içeriğinden dolayı kalp sağlığı risklerinin artmasına, içerdikleri serbest radikallerden dolayı sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riskini de arttırmaktadır. En ideal pişirme yöntemleri; ızgara, haşlama ve buharda pişirmedir.Böylece besinler, hem daha düşük kalorili, hem düşük yağ içerikli olur, hem de vücudumuza zarar veren serbest radikalleri içermez.

Taze Sebze ve Meyve Tüketin
Yaz aylarında artan meyve ve sebze çeşitliliği sıvı ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmakla birlikte, içerdikleri antioksidan, vitamin, mineral ve posa açısından da tercih edilmesi gereken gıdalardandır. Günlük meyve ve sebze tüketiminin 5-7 porsiyon arasında olması kalp-damar hastalıklarına karşı riski azalttığı gibi, sindirim sistemi üzerine de olumlu etkileri vardır. Yüksek laykopen içeriği nedeniyle karpuz ve domates, flavanoid içeriği sayesinde antikanserojen olan üzüm, betakaroten içeriğiyle kayısı , anti enflamatuar, yaşlanmayı önleyen kanser karşıtı bileşkelerle yüklü olan kiraz soframızda yer vermemiz gereken meyvelerden bazıları.

Geç Saatlerde Yemeye Dikkat!
Günlerin uzamasıyla birlikte gece yapılan atıştırmalar vücudumuzda daha zor yakılır bu yüzden de yağa dönme ihtimali yüksektir, hareketiniz en az olduğu dönemde atıştırma yapacaksanız mümkün olduğunca enerji içeriği düşük olan sebze ve meyveler, süt, yoğurt, ayran ve kefir tercih edilmelidir.

Besin Zehirlenmeleri Artıyor
Besin zehirlenmeleri, halk sağlığını yakından ilgilendiren ve özellikle yaz aylarında artan hastalıklardan biridir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir"

Editör: Vitrin Haber