Gerze Devlet Hastanesi Halk Sağlığı ve İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Mustafa Emin Dinççağ, iftar ve sahur sofrasında hızlı ve düzgün çiğnenmeden yenilen yemeğin sağlık açısından zararlı olacağını söyledi. Dinççağ; "İftarda ve sahurda gıdalar iyi çiğnenmeli, hızlı ve çabuk yemek yemek sağlık açısından doğru değil" dedi.    

Ramazan ayında beslenme kurallarına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Halk Sağlığı ve İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Mustafa Emin Dinççağ, bazı uyarılarda bulundu. 

Bu yıl Ramazan ayının çok sıcak günlere rastlamadığını ve bu bakımdan Ramazan'da su tüketiminin önemine vurgu yapan Dinççağ; "Sıcak, vücuttan sıvı kaybı yaptığı için su ihtiyacını artırır bunun için iftarda ve sahurda daha çok su ve sulu gıda almamız, su içeriği yüksek olan meyveleri tüketmemiz gereklidir. Ramazan beslenmesinde en temel ilke, su kaybının telafisi olmalıdır. Zira sıcak günlerde vücudun susuz kalması böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Onun için iftarda oruç çorba ile açılmalı, yemek boyunca su, ayran, meyve suyu gibi içecekler tüketilmeli, komposto gibi sulu yiyecekler tercih edilmelidir. Ağır yağlı ve kızartma yiyecekler tercih edilmemelidir. Haşlama ve sıvı yağlar ile yapılmış sebze yemekleri yenilmelidir. Az yenilmeli ve yemeğe ara verildikten sonra tekrar yenilmelidir. Meyve yemek sonrası yenilmeli, yemeğin hemen ardından yenilmesi tercih edilmelidir. Tatlı tercihleri hamurlu tatlılar yerine sütlü, az şekerli tatlılar yenilmelidir." dedi.


Ramazan boyunca en sık rastlanılan şikayetlerden biri de kabızlık olduğunu belirten Dr. Dinççağ; "Onun için salata ve posalı gıdalar menüde mutlaka yer almalıdır. Yaz ayları hem sıvı ihtiyacını gidermek hem de posa içeriği yüksek olduğu için meyveler çokça tüketilmelidir. Kavun karpuz ve diğer mevsim meyvelerinde su içeriği yüksek olduğu için hem de vitamin, antioksidanları bolca içeren meyveler en çok tercih edilen gıdalar olmalıdır. Ülkemizde meyve suyu, ayran ucuz, kolay elde edilebilir ve sağlıklı olduğu için herkesin içecek olarak çok tercih etmesi gereken sıvılar olması gerekir. Gazlı ve asitli içeceklerin Ramazanda tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Hem asitli içecekler mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri yapacağından sağlık açısından zararlıdır. İftarda ve sahurda gıdalar iyi çiğnenmeli, hızlı ve çabuk yemek yemek sağlık açısından doğru değildir. 

Sofrada ne kadar uzun süre kalınır ise ve gıdalar ne kadar uzun süre çiğnenir ise o kadar yararlıdır. Ramazan ayı boyunca yemekler lezzetli olduğu ve çok çeşitli yapıldığı ve uzun dönem açlık sonrası sofraya oturulduğu için kilo alma problemi çok yaşanır. Ramazanda iftardan sonra yürüyüş yapmak gereklidir" diye konuştu. 

iha
Editör: Vitrin Haber