SÜBİTAM İsmet Berber Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa; Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tabak, Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rıza Bayrak, Uygulamalı Bilimler Yüksekokul Müdürü Öğr. Gör. Şerife Berber, SÜBİTAM Müdürü Doç. Dr. Muhittin Yılmaz, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokul Müdür Yardımcıları Öğr. Gör. Alp Giray Söylemez ve Öğr. Gör. Eda Sertaşı, Akademik- İdari personel ile öğrenciler katıldı.

Sağlık Yüksekokulu ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin geleceğin sağlık çalışanları olarak konuya ilişkin farkındalıklarını oluşturmak, bu konuda bilgi ve bilinç sağlamak amacıyla düzenlenen konferansta; Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Yeğin, “HIV ve Genetik Yatkınlık” üzerine katılımcılara önemli bilgiler verdi.

HIV virüsünün temel bulaşma yolunun kontrolsüz cinsel ilişki olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Zeynep Yeğin, kan yoluyla bulaşma, virüs taşıyan bir aletle kan alma ya da yaralama gibi durumların da çok yüksek risk taşıdığına vurgu yaptı.
Yrd. Doç. Dr. Zeynep Yeğin sözlerini şöyle sürdürdü: "HIV virüsünün konakçı hücreye girişinde gerekli olan kemokin reseptör proteinleri ve onların ligandlarını kodlayan genlerde meydana gelen polimorfizmlerden özellikle CCR5-?32, CCR2-64I ve SDF1-3’A’nın HIV-1’e karşı koruyucu ve AIDS gelişiminde kısmen ertelenmeyle ilişkili olduğu literatürde belirtilmiştir. Çalışmamızda elde ettiğimiz allel frekansı değerleriyle farklı ülke ve etnik gruplara ait allel frekanslarını karşılaştırarak HIV/AIDS’e karşı koruma ve direnç sağladığı düşünülen CCR5-?32, CCR2-64I ve SDF1-3’A polimorfizm oranlarını Türk popülasyonunda belirlemeyi amaçladık. Bu genetik polimorfizmlerin araştırılması; HIV-1 enfeksiyonunun genetik epidemiyolojisini daha iyi karakterize etmek, daha hızlı hastalık geliştirebilecek yüksek riskteki bireylerin belirlenmesi ve HAART’ın (yüksek derecede aktif antiretroviral tedavi) bireyselleşmesini etkileyebilme, dolayısıyla gelecekte yapılacak olan farmakogenomik çalışmalara katkı sağlayabilme potansiyeli açısından önemlidir."

Program sonunda Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tabak, günün anısına Yrd. Doç. Dr. Zeynep Yeğin'e hediye takdiminde bulundu.

 
Editör: Vitrin Haber