Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, 31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla bir açıklama yaptı. Her yıl bu günde tütün ve zararları konusunda eğitici etkinlikler yapıldığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, bu yılın temasının, insan sağlığına verdiği zararlar arasında çok önemli bir sağlık sorununa işaret etmek amacı ile “Sigara ve kalp hastalığı” (Tobacco and heart disease) olarak belirlendiğini söyledi. Erşan; “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 40 yılı aşkın süreden beri tütün kontrolü konusunda üye ülkelere yönelik bilgilendirici ve yönlendirici çalışmalar yapmaktadır. Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanımına özel önem vermek üzere de 1987 yılında 31 Mayıs gününü “Dünya Tütünsüz Günü” (World No Tobacco Day) olarak belirlemiş ve her yıl bu günde tütün ve zararları konusunda eğitici etkinlikler yapılmasını önermiştir.  Bu yılın teması, insan sağlığına verdiği zararlar arasında çok önemli bir sağlık sorununa işaret etmek amacı ile “Sigara ve kalp hastalığı” (Tobacco and heart disease) olarak açıklanmaktadır” dedi.

TÜTÜN KULLANIMI PEKÇOK ÖLÜM OLAYININ EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDEN
Tütün kullanımının akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90’ından, tüm kanser ölümlerinin yüzde 30’undan, bronşit ölümlerinin yüzde 75’inden, kalp krizi ölümlerinin yüzde 25’inden sorumlu olduğunun altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, zehirli bir bitki olan tütünün fabrikada ya da elde  işlenmesinin zararlı özelliklerini kaybetmesine yardımcı olmayacağını belirtti. Erşan; “Tütün kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedenidir ve Dünya çapında her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumludur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 5.5 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeni ile ölmektedir. Türkiye’de ise her yıl 100 binden fazla insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz; eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250 bine çıkacaktır. Tütün zehirli bir bitkidir ve ister elde ister fabrikada işlensin bu zararlı özelliklerden kurtulamamaktadır.
Tütün kullanımı; Akciğer Kanseri ölümlerinin yüzde 90’ından, tüm kanser ölümlerinin yüzde30’undan, Bronşit ölümlerinin yüzde75’inden, Kalp Krizi ölümlerinin yüzde 25’inden sorumludur” diye konuştu.

TÜTÜN KONTROLÜNE ÖNEM VERMELİYİZ
Sağlıklı ve huzurlu bir yaşan içim tütün kontrolüne önem verilmesi gerektiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, tütünsüz bir dünya için tüm sigara içenlere tütünü hayatlarından çıkarma önerisinde bulundu. Erşan; “Tütün kontrolü yalnızca hükümetlerin değil, vatandaşların da bireysel düzeyde katkı sağlaması gereken bir alandır. İnsanlar tütün ürünlerini almamayı taahhüt edebilir. Tütün kullananlar, alışkanlıklarını bırakabilir veya bunu yaparken yardım isteyebilirler; bu da kendi sağlıkları için olduğu kadar çocuklar, diğer aile üyeleri ve arkadaşları da dahil olmak üzere pasif sigara dumanı etkisine maruz kalan kişileri de korur. Tütüne harcanmayan para, sağlıklı gıda alımı, sağlık bakımı ve eğitim gibi diğer temel kullanımlar için de kullanılabilir. Sağlık politikalarına yön veren kurumlar ile diğer sektörlerin (örneğin maliye, çevre ve ekonomi çevrelerinin) hep birlikte hareket etmesi başarılı bir tütün kontrolü için çok önemlidir.
Sigara, ülkemizde ve dünyada ne yazık ki milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden konumunu halen sürdürmektedir. Tüm sağlık kuruluşları, vatandaşlarımızın sağlığının korunması için destek vermektedir. İlimizde de Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sigara Bırakma Polikliniği’nde vatandaşlarımıza ücretsiz danışmanlık hizmeti verilmektedir. 

Gelin sizde tütünsüz bir dünya oluşturmak için bugün kendinize ve çevrenize bir iyilik yapın ve sigarayı hayatınızdan sonsuza kadar çıkarın” dedi. 

 
Editör: Vitrin Haber