Sinop’ta Belediye ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Sinop Şubesi Organizesinde “Tohumdan Sofraya Gıda Güvenliği” konulu panel düzenlendi. Gıda güvenliği konusunun masaya yatırıldığı panelde, sağlıklı beslenme, tarımda biyoçeşitlilik ve beslenmede çeşitliliğin artırılması konusunda önemli bilgiler verildi. 

YERLİ TOHUM ÜRETİMİNE BİR AN EVVEL BAŞLANMALI
Belediye Binası Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen panelde bir konuşma yapan TÜKODER Sinop Şubesi Başkanı Neslihan Şahin, yerli tohum üretimine bir an evvel başlanması ve tohum ithalinden ivedilikle vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Şahin; “Tohumdan Sofraya Gıda Güvenliği konusu ilimiz için bir ilk özelliği taşımaktadır. Bu bağlamda biz diyoruz ki, yiyoruz doyuyoruz fakat beslenemiyoruz. Besin değeri yüksek, ucuz ve kaliteli ürünlere ulaşamıyoruz. Zirai maddelerle adeta zehirleniyoruz. Ulaşılabilir, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmek tüketicinin evrensel hakkıdır. Halkımızın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan gıda güvencesi tehdit altındadır. Bu nedenle gıda konusu artık ulusal sorun haline gelmiştir. Yerli tohum üretimi bir an önce başlamalı ve çeşitlendirilmelidir. Biyoçeşitlilik olarak zengin olan ülkemiz, tohum ithalinden bir an önce kurtarılmalıdır. Bu oluşum gösteriyor ki, Sinop’ta tüketicilerin örgütlenmesi için atılan adım son derece önemli ve değerli bir başarıdır. Başlattığımız bu çalışmanın ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz ve tüm yurda örnek oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

SAĞLIKLI GIDAYA ULAŞMADA TOHUMUN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK
Panelde daha sonra bir konuşma yapan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, Sağlıklı gıdaya ulaşmak için tohumun büyük önem taşıdığını söyledi. Koçal; “Özellikle atalarımızın, ninelerimizin zamanından kalma tohumların önemini ve değerlerini çok iyi biliyoruz. Bu anlamda tüketicinin güvenilir gıdayla beslenmesinin evrensel bir haktır. Besin değeri yüksek, kaliteli ve ucuz gıdayla beslenmek tüketicinin en doğal hakkıdır. Ancak günümüzde özellikle kimyasal katkılarla raf ömrünü uzatan endüstriyel gıdalarla doyuyoruz ancak beslenemediğimizi görüyoruz. Sağlıklı gıdaya ulaşmak için tohumun önemi çok büyüktür. Özellikle atalarımızın, ninelerimizin zamanından kalma tohumların önemini ve değerlerini çok iyi biliyoruz" diye konuştu. 

SAĞLIKSIZ BESLENME EN BÜYÜK SORUNUMUZ
Sağlıksız beslenmenin çok büyük bir sorun olduğunun altını çizen Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, tüketici sağlığı açısında sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Koçal; Tüketici gıda alırken üzerindeki etiketi okumaktan yoksun veya okumuyor. Yani bir gıda ürünü veya paketi alırken içindekilerin ve içeriğinin ne anlama geldiğini, katkılarının tüketici sağlığına zararlarının ne olduğu konusunda bilinçsiz şekilde hareket ediyor. Hatta her paket üzerinde imalat ve son tüketim tarihi bulunmasına rağmen bazı tüketicilerimiz maalesef bu tarihlere dikkat etmiyor. Tüketici sağlığı açısından, sağlıklı gıdayla buluşması açısından bu tarihlere özellikle çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

Panelde daha sonra Sinop Tarım İl Müdürlüğü Tohum Şubesi Başkanı Yakup Yüzbaşı, Sinop iline ait önemli tarım ürünü bitkinin ülkemizdeki yerinden ve öneminden bahsetti.

TÜKODER Sinop Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Eren’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kapıkıran ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili Sinan Vargı da katılımcılara önemli bilgiler verdi. 

Panele Sinop Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Hakan Sönmez, Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, Sinop Tarım Tohum Şube Müdürü Yakup Yüzbaşı ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

Editör: Vitrin Haber