Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Sinop’ta, 78 kişiden oluşan filyasyon ekibi çalışmalarını gece gündüz demeden aralıksız sürdürüyor.

Koronavirüs taşıyanların temas ettiği kişileri tespit ve kontrol etmek için 24 saat sahada görev yapan ekipler, vakaları ve hastaların verdiği bilgilerden yola çıkarak temas ettiği kişileri tek tek araştırıyor. Hastalarla telefonla iletişim kuran ekipler, virüsün ulaştığı kişileri bir an önce tespit edip virüsün başka kişilere yayılımını durdurmak amacıyla telefonda belirlenen adreslere giderek pozitif olan hastalarla ve temaslılarıyla bakanlığın algoritmalarını baz alarak vakit kaybetmeden gerekli işlemleri başlatıyor. 

14 GÜN BOYUNCA HASTA VE TEMASLI VATANDAŞLARIN TAKİBİ SAĞLANIYOR
Sinop merkezde 78 personelden oluşan 19’u hekimli 14’ü hekimsiz olmak üzere 33 filyasyon ekibi ile önemli bir görevi içre etmek için sahaya çıktıklarını söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Reyhanlıoğlu, test sonuçları pozitif olan hastaların kontrolleri sürekli yapılarak 14 gün boyunca hasta ve temaslı vatandaşların takibinin sağlandığını belirtti. Reyhanlıoğlu; “Sinop merkezde 78 personelden oluşan 19’u hekimli 14’ü hekimsiz olmak üzere 33 filyasyon ekibi ile önemli bir görevi içre etmek için sahaya çıkıyoruz. Test sonuçları pozitif olan hastaların bilgileri sistemimize düşüyor, bu hastaların adreslerine ulaşıyor,  tek tek onları arıyoruz, daha sonra evlerine giderek onlara gerekli bilgileri veriyoruz. Gerekirse ilaç ve hastane işlemlerini hallediyoruz. Daha sonra vakaların temaslılarını tespit ediyor, tedbirli bir şekilde temaslıları da karantinaya alıyoruz.

Filyasyon ekiplerimiz sistemde yeni bir hasta ile karşılaştığında vakanın yakın çevresi, ailesi, iş arkadaşlarının da aralarında bulunduğu tüm temaslıları en ince noktasına kadar tarıyor. Hasta evde muayene edilerek tedavi düzenlemeleri yapılıp ihtiyaç varsa hastaneye yönlendiriliyor yoksa da ilaçları verilerek, evde tedavi süreci başlatılıyor. Filyasyon ekiplerimiz sosyal izolasyonun sağlanması amacı ile 14 gün boyunca hasta ve temaslı vatandaşların takibini sağlıyor.
Koronavirüs takip ve bilgilendirme merkezimiz Aile Hekimliği ve filyasyon ekiplerimiz ile iletişim sağlamakta ve hastalar gerek telefon ile gerekse evlerinde ziyaretler yapılarak takip ve tedavileri yürütülmektedir” dedi. 

VATANDAŞLARIMIZDAN DESTEK BEKLİYORUZ
Bu süreçte vatandaşlardan beklentileri olduğunun altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Reyhanlıoğlu, fedakarca görevlerini yürüten sağlık çalışanlarına sabırla yardımcı olunmasını beklediklerini söyledi. Reyhanlıoğlu; “Bu süreçte vatandaşlarımızdan beklentilerimiz var, sahadaki ekiplerimize, sağlık tesislerimizde canla başla sağlık hizmeti sunan çalışma arkadaşlarımıza sabırla yardımcı olmalarını rica ediyoruz. Aynı zamanda maske, mesafe ve temizlik kurallarına azami ölçüde önem göstererek pandemi sürecinde fedakarca mücadele eden sağlık çalışanlarımıza yardımcı olmuş olacağız. Bizlerde bu zorlu süreçte mesai mefhumu gözetmeden mücadeleye devam eden fedakar sağlık çalışanı arkadaşlarımı canı yürekten kutluyor ve teşekkürlerimi sunuyorum. Her daim onların yanındayız. Kurallara uyarsak hep birlikte virüsü yeneceğimize inanıyorum” diye konuştu.