Sinop Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada çocuklu ailelere yönelik hayat geçirilen “doğum yardımı” uygulaması için başvuruların başladığı bildirildi. Uygulama kapsamında, 15 Mayıs 2015 ve sonrasında çocuk sahibi olan Türk vatandaşlarına doğum yardımı verilecek.

Kamuoyunda ''Torba Kanun'' olarak bilinen ve içeriğinde pek çok yeni düzenlemeyi bulunduran ''Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa'' geçtiğimiz Nisan ayında Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanunla ''Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamesi''ne yeni bir madde eklenerek ''doğum yardımı'' uygulaması yasalaştı. Uygulama hakkında bilgiler veren Sinop Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Melih Keleş, doğum yardımı programının 633 sayılı Kanun hükmünde kararnamenin Ek-4’üncü maddesi doğrultusunda 15 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlandığını söyledi. Bu hükme göre Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında doğum yardımı yapılacağını belirten İl Müdürü Melih Keleş, doğum yardımından faydalanılabilmesi için gerekli olan esaslar hakkında bilgiler verdi. Doğum yardımının, 15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verileceğinin altını çizen Keleş şunları söyledi; “Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir değişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15 Mayıs 2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklarda sayılır. Doğum yardımı annenin sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda anneye yapılmaktadır. Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurtdışında yaşayanlar için Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla yapılacaktır. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan kişilerin başvuruları ise çalıştıkları kurumlara yapılabilmektedir. Başvurular şahsen, iadeli ve taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılacaktır. Yine yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız ve Mavi Kart sahipleri de bu uygulamadan aynı şartlarda faydalandırılmaktadır. Uygulama hakkında detaylı bilgi almak isteyen vatandaşlarımız, ücretsiz bilgi hattı olan 144 ve 183 nolu telefon numaralarından, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz ve Sosyal Hizmet Merkezlerimize ulaşabilirler.”
Uygulama Hakkında detaylı bilgi almak isteyenler için iletişim numaraları; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Tel: 0368 261 52 27, Sinop Sosyal Hizmet Merkezi Tel: 0368 261 59 04, Boyabat Sosyal Hizmet Merkezi Tel: 0368 333 00 22
 
Editör: Vitrin Haber