‘14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ nedeniyle yazılı bir basın açıklamasında bulunan Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, günümüzde 425 milyondan fazla insan diyabetle yaşadığını belirtti.

14 KASIM DİYABET GÜNÜ TEMASI ‘DİYABET VE AİLE’
Bu bireylerin çoğunun; düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam ortamlarının teşvik edilmesi yoluyla hastalığa yakalanma riskinin büyük oranda önlenebilir olduğu Tip 2 diyabetli bireyler olduğunu vurgulayan Erşan açıklamasına şöyle devam etti; “Uluslararası Diyabet Federasyonunun bu sene 14 Kasım Diyabet Günü teması ‘Diyabet ve Aile’dir. Ailelerin, Tip 2 diyabet için değiştirilebilir risk faktörlerini önlemede kilit rolü vardır ve sağlıklı bir yaşam tarzını yaşamak için eğitim, kaynaklar ve uygun ortamlarla desteklenmelidirler.

Hala diyabetle yaşayan 2 kişiden 1 ‘i tanı almamıştır ve bu bireylerin çoğu Tip 2 diyabetlidir. Diyabetin komplikasyonlarını önlemek ve sağlıklı sonuçlara ulaşmak için erken tanı ve tedavi önemlidir. Tüm aileler diyabet hastalığından potansiyel olarak etkilenmektedir ve bu nedenle her tür diyabet için belirti, semptom ve risk faktörleri hakkında farkındalık erken teşhis etmede hayati öneme sahiptir.
Sağlık Bakanlığı 2015 yılı verilerine göre toplam diyabetli birey sayısı 7.112.622 (yüzde 9); Tip-2 Diyabetli Hasta sayısı 6.095.579 (yüzde 7.7); Tip 1 Diyabetli birey sayısı 1.017.043 (yüzde 1.3) olarak bulunmuştur”.

ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ İLE ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR
Sağlık Bakanlığı bünyesinde, diyabetle programlı bir şekilde mücadele etme yaklaşımıyla çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Erşan; “1994 yılında Sağlık Bakanlığı önderliğinde “Ulusal Diyabet Programı” adı ile geliştirilen program uygulamaya konulmuş, bu kapsamda 2003 yılında 15 diyabet poliklinikleri/merkezleri oluşturulup yaygınlaştırılmıştır. 2003 yılında “Ulusal Diyabet-Obezite-Hipertansiyon Kontrol Programı” düzenlenmiştir. 2011 yılından itibaren ise  T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından toplumda diyabet farkındalığını arttırarak, gelecek nesilleri diyabetten korumayı ve tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım kalitesinin yükseltilmesini, komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılmasını amaçlayan  “Türkiye Diyabet Programı 2015-2020”  uygulanmaktadır. “Türkiye Diyabet Programı 2015-2020”de diyabet hastalığı ile ilgili genel bilgiler özetlenmiş, diyabetin Dünya’da ve Türkiye’de mevcut durumu ortaya konmuştur. Diyabet tüm dünyada hızla artış gösteren önemli bir halk sağlığı sorunudur. Erken teşhis ve tedavi ile komplikasyonlarının önüne geçilebilir”.
 
Editör: Vitrin Haber