Battal gazetecilere yaptığı açıklamada, önemsenmeyen bir çürükten vücuda bakteri yayılabildiğini, bunun da pek çok sağlık sorununa neden olabildiğini vurguladı.

Diş çürüklerinin kalp damar hastalıkları, inme, prematüre ve düşük kilo ağırlıklı bebekler, üst solunum yolu enfeksiyonları, diyabet, obezite, böbrek hastalıkları gibi hastalıklarla ilişkisinin bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını anlatan Battal, "Diş eti hastalığı olan bireylerde koroner arter hastalığının görülme riski, diş eti sağlıklı bireylere göre neredeyse iki kat fazladır. Diş eti hastalığı olan diyabetli bireylerde kan şekerinde kontrol zorlaşmaktadır" diye konuştu. 

Battal, sigara kullanımının ağız ve dişlerinde kötü görünüme de sebep olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Aynı zamanda ağız içi ve boğaz bölgesindeki kanser riskini artıran başlıca sebep olarak karşımıza çıkar. Sigara içmek, kötü ağız kokusuna neden olduğu gibi diş bakteri plağı gelişimini artırır, zamanla diş eti problemleri, tat duyusunda azalma ve sonuçta bağışıklığın düşmesi ile ağızda iltihap odaklarına neden olur. Sigaranın etkilerinden biri de tükürük miktarını azaltarak ağız kuruluğu, bakteri plak oluşumuna neden olmasıdır. Damarlarda daralma ve tıkanıklığa yol açacağı da unutulmamalıdır. Hastalık belirtisi olan diş eti kanaması, sigara içen hastalarda çok daha az görülebilmekte, bu da hastanın sorunu görmesini engellemekte ve tedaviyi geciktirmektedir."

Gelişmiş ülkelerde 6 ayda bir diş hekimi kontrolü zorunlu iken Türkiye'de böyle bir alışkanlık bulunmadığını dile getiren Battal, genellikle diş ağrıyınca ya da diş etleri kanamaya başlayınca kontrole gidildiğini söyledi.
Battal, şeker ve asit içeren içeceklerin dişlerde mine aşınmalarına ve çürüklere yol açtığının bilindiğini belirterek, şunları kaydetti: "Şekersiz sakız çiğnemek dişlerinizin yüzeyindeki yemek kalıntılarını kaldıracağı için diş çürüklerini önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca yemek kalıntılarını yıkamak için daha fazla tükürük salınımına sebep olacak, bu da dişleri güçlendirerek diş çürüğüne sebep olabilecek asitlerin seviyesini düşürecektir. Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan, aşırı tatlı yiyecek ve gazlı içeceklerden uzak durarak, dişlerimizi düzenli fırçalayarak ve 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret ederek hem ağız hem de genel sağlığımızı koruyabiliriz."

 
Editör: Vitrin Haber